Kdy je škoda 100 000 korun?

6. únor 2009

Od nového roku se zvýšila výše škody na každém vozidle, které se dostalo do nehody, při které musíme zavolat policii na 100 000 korun. Laik, třeba houslový virtuóz, dokáže celkovou škodu těžko odhadnout. Většina z nás totiž nezná ani ceny jednotlivých dílů, protože se dozvíme zpravidla až celkovou opravu nabouraného auta. Zašli jsme proto za likvidátorem pojišťovny, aby nám dal malý návod.

ČTĚTE: Jak a kdy řešit nehodu bez policie? Co auta na leasing a firemní auta? Kdo je třetí osoba?

Začněme u škody 80 000 korun, která vznikla na octávii po drobné nehodě. Na první pohled se jedná o následky drobné kolize, při níž řidič najel zezadu do nákladního auta. Na první pohled bychom odhadovali škodu na 40 000 nebo 50 000 korun.

Havarované auto - škoda 80 000,-

"Na základě prvotní fotodokumentace bych výši škody odhadoval stejně. Problém ale je, že po odstrojení vozidla byla zjištěna další poškození, protože deformace pronikla do motorovém prostoru. Proto se celková cena opravy vyšplhala na 80 000 korun."

Na co bychom tedy měli brát ohled při odhadu škody při čelním nárazu, kromě rozbitého světla, nárazníku a kapoty?

"Pokud došlo k čelnímu nárazu a vozidlo bylo vybaveno airbagy, které se aktivovaly, je potřeba navýšit škodu řádově o 15 000 až 20 000 korun na jednom airbagu, což platí pro vozy značky Škoda. U luxusních značek tato částka bude samozřejmě vyšší. A musíme započítat i případné hlavové nebo boční airbagy, a také například výbuch předpínačů bezpečnostních pásů."

A co při stanovení škody po nárazu zezadu?

"Zvláště u nárazů zezadu, kde nedochází k poškození crashových dílů jako jsou světla, blatníky a podobně, se může škoda jevit menšího rozsahu, ale deformace mohla zasáhnout například podlahový prostor v zavazadelníku. Je tedy důležité zvednout kobereček v kufru a zjistit, zda nedošlo k deformaci. Vzhledem k tomu, že nárazník je z plastu, může dojít k navrácení do jeho původní polohy, ale část pod nárazníkem, tedy výztuha a zadní čelo, mohou být nárazem poškozeny."

Když se podíváme na škodu na hranici 100 000 korun, můžeme se podívat na octávii 1. generace po nárazu zezadu. Na první pohled to nevypadá nijak dramaticky. Čím tedy škoda narostla?

Havarované auto - škoda 100 000,-

"Pravděpodobně došlo právě k deformaci zavazadlového prostoru. Po nehodě si pak poškozený zřejmě neuvědomil, že by měl vyzkoušet otevřít zadní dveře, zda-li jdou otevřít lehce nebo jestli nekladou odpor. To by ukázalo na to, že byla zasažena i karoserie."

Pokud nezavolám policii a škoda bude vyčíslena na 150 000 korun, bude mi oprava uhrazena?

"Každý případ posuzujeme individuálně, ale řidiče musím upozornit na to, že pojišťovna má v těchto případech nárok krátit pojistné plnění."

Takže zvažte dobře, jestli dokážete odhadnout škodu 100 000 korun.

autor: pgj
Spustit audio