Bloudíme s navigací

10. únor 2009

Čím dál tím víc lidí spoléhá na navigační přístroj místo klasické mapy. Na trhu jich je celá řada a už samotná koupě bývá provázena složitým rozhodováním. Zpravidla dáme na doporučení nějakého známého, ale nejsme všichni stejní a nemusí nám vyhovovat to, co našemu příteli. Samotné přístroje vybíráme tak trochu podle citu a nakolik je nám blízké a srozumitelné ovládání, ale neměli bychom zapomínat na průběžnou aktualizaci mapových podkladů, protože v době rozvíjející se infrastruktury, bychom velmi snadno mohli zabloudit.

Zatímco v případě pevných navigací v autech bychom se vždy měli obracet na výrobce daného auta, u přenosných navigací by aktualizace mapových podkladů měla hrát roli už při nákupu přístroje.

"U každé značky se značně liší jak cenou, tak systémem vydávání. Uživatel by si měl už při koupi navigace zjistit, jestli daná navigace měla v historii nějakou aktualizaci. Pokud neměla, jsou to pouhé sliby prodejce. Dobrý prodejce vám nikdy neslíbí, zda-li aktualizace bude, ale popíše vám její historii," radí Vladimír Štadler z Navisatu.

Pojďme se podívat na nejznámější hráče na trhu.

"Velice dobrý záznam má v historii firma Garmin, o velmi slušné aktualizaci se dá mluvit u firmy Tomtom, v poslední době i u firem Sony a Navigon."

Zdůrazněme, že se jedná o přenosné navigace. Ty navíc můžeme používat nejen v autě, ale i v přírodě.

"U některých navigacích byly navíc vydávány i turistické mapy. Zde mohu ručit za sytém Tournavigaor, který bude mít nejbližší aktualizaci nyní v březnu. Další budou vycházet jednou ročně."

Různé jsou také doby aktualizací, ale nejsou nijak dlouhé.

"U některých značek, například Navigon, dostáváte předplacený kupón, na který si můžete po dobu dvou let čtvrtletně aktualizace stahovat. U Garminu s železnou pravidelností přichází aktualizace vždy se začátkem roku, u Sony vám zatím nedokáži říct periodu aktualizace, nicméně mapy jsou samozřejmě aktualizovány. U navigací společnosti Tomtom nedokážu říct, zda-li je to také čtvrtletní perioda, ale mapy jsou aktualizovány často."

Některé firmy pak tvrdí, že si aktualizaci můžeme provést sami od počítače.

"Můžete, ovšem devět z deseti uživatelů skončí na všelijakých registracích, vkládání kódů, či platbě kreditní kartou."

Je tedy lepší se raději svěřit do rukou odborníků. Často se pak setkáváme s tím, že nám navigace zamrzne nebo se začne chovat jinak, než jsme zvyklí.

"Bývá to převážně při úderu leteckého radaru. Není to častý jev, ale tento problém dokáže vyřadit navigaci z funkce na několik minut až dní."

V takovém případě je návod na opravu zcela jednoduchý.

"Nejlépe vypnout a po několika dnech opět zapnout. Dalším problémem bývá, že se auto pohybuje vedle silnice - nejlepší je restartovat přístroj GPS, protože stejně jako v počítači se v paměti uchovávají všelijaké informace. Stejný postup bych doporučil, jestliže navigace má chronický problém s příjmem signálu - tedy restartovat a dát do továrního nastavení. Pokud navigace jinak vzorně fungovala, dá se předpokládat, že se opět vrátí do stoprocentní funkčnosti."

A takovou opravu zvládneme sami, ale podle čeho budou někteří ty dva až tři dny jezdit? Netuším.

autor: pgj
Spustit audio