Policie nás zastaví kdykoli a kdekoli

27. únor 2009

Obyvatele USA chrání před neodůvodněným zastavením vozidla samotná ústava. Policisté tam musí mít opravdu dobrý důvod k tomu někoho zastavit, a zpravidla mají jeho chování pečlivě zaznamenáno. U nás se záznamová technika do aut připravuje, a pokud jde o samotné důvody k zastavení, je praxe zcela jiná. Přesto existují pravidla pro to, kdy a jak nás policista může zastavit.

Zjednodušeně můžeme říci, že nás policista může zastavit kdykoli a kdekoli. Měl by pro to ale mít jasný důvod. Tím je jednoznačně jakékoli provinění proti předpisům. Policista nás ale může zastavit i v jiných případech.

"Dalším případem jsou silniční kontroly, které jsou zaměřeny na kontrolu technického stavu vozidla, kontrola zákazu požívání alkoholických nápojů nebo případně z důvodu pátrání po osobách a hledaných věcech," vysvětluje šéf dopravní policie Leoš Tržil.

V dnešní uspěchané době je každá minuta drahá. Mnozí se tak rozčilují, že je policie staví bezdůvodně. Policista by nám pak měl důvod k zastavení na náš dotaz sdělit.

"Na slušnou otázku slušná odpověď, takže policisté určitě uvedou důvod kontroly."

Když se ale špatně vyspíme my i policista, pak se odpovědi dočkat nemusíme. Kromě klasické hlídky, která zastavuje auta na jednom místě, se stále častěji setkáváme se zastavováním z jedoucího auta. Stále možné způsoby terčíkem z okna spolujezdce, kýváním rukou nebo červeným světlem, nahrazuje čím dál víc technika. Zkrátka se před námi nebo i za námi objeví červený nápis STOP.

"Řidiči zatím nejsou zvyklí na zastavování ze zadu, tedy rozsvícení nápisu STOP směrem k vozidlu jedoucím před policejním autem. Řidič by si toho měl všimnout ve zpětném zrcátku."

Zda je výzva určena autu před policejním nebo za ním ale řidič v současné době těžko rozliší.

"Buď svítí oba dva směry současně, nebo svítí pouze nápis na jednu stranu. To je otázka technického vybavení majáků nebo přímo ovládání STOP lamp umístěných na vozidle na přední masce nebo na zadní části vozidla. Ty se ale vyskytují už jen na dosluhujících vozidlech."

Nejmoderněji jsou pak vybaveny nové rychlé Volkswageny, jejichž posádka má možnost vám sdělit také další pokyny.

"Před udáním dalšího pokynu musí být viděn nápis STOP policie, čímž policista dává řidiči signál, že ho chce zastavit. Potom ale vzhledem k okolnostem jako je hustota provozu může následovat nápis NÁSLEDUJTE MĚ nebo ZASTAVTE VOZIDLO A VYPNĚTE MOTOR."

A neuposlechnutí výzvy k zastavení? To může být důvodem k případnému použití dalších prostředků, protože policisté mohou pojmout podezření, že před nimi prcháme.

Zajímá vás, jak probíhají policejní kontroly ve Spojených státech? Poslechněte si následující příspěvek...

0:00
/
0:00
autor: pgj
Spustit audio