Karavan můžete táhnout i s "béčkem"

28. květen 2009

Čas od času potřebujeme odvézt něco, co se nám do auta zkrátka nevejde. Pak přijde ke slovu přívěsný vozík. V době letních dovolených pak zase přijdou ke slovu obytné karavany. Abychom ale s takovou soupravou mohli vůbec vyrazit na silnici, musíme mít, jak se oficiálně říká, odpovídající řidičské oprávnění. Mnozí ale netuší, že i na těžší náklady nám stačí obvyklé "béčko", tedy řidičák na osobní auto.

Když chceme s něčím vyjet na silnice, musíme na to mít složenou zkoušku v autoškole a tedy i příslušné řidičské oprávnění. Pro osobní auto s těžším přívěsem to ale nemusí být nutně B + E.

"Zákon skutečně umožňuje, aby s řidičským oprávněním skupiny B bylo taženo i těžší přípojné vozidlo než je 750 kilogramů, ale platí tu předpoklady, že nesmí být překročena hmotnost soupravy 3,5 tuny a hmotnost přípojného vozidla nesmí překročit hmotnost vozidla tažného," vysvětluje právník Jan Kněžínek.

Rozhodující je tedy hmotnost přívěsu. Pak existují dvě možnosti.

"750 kilogramů je jednou z možností, při které může být překročena celková hmotnost soupravy 3,5 tuny. Teoreticky se lze v takovém případě dostat až na soupravu s celkovou hmotností 4250 kilogramů."

Ale pozor! Jiné je to u přívěsů těžších než 750 kg.

"Pokud máte přípojné vozidlo těžší než 750 kg (počítejme s jednou tunou), můžete taktéž toto přípojné vozidlo vléci s řidičským oprávněním skupiny B, ale platí tu omezení, že hmotnost soupravy nesmí překročit 3,5 tuny."

Co můžeme řídit zjistíme snadno, a to z dokladu o registraci vozidla.

"Ve všech případech se jedná o maximální přípustnou hmotnost, která se zjistí z dokladů od vozidla."

Při jízdě po zpoplatněné dálnici a silnici pro motorová vozidla pak nesmíme zapomenout na koupi odpovídající dálniční známky.

"Směrodatné při koupi dálničního kupónu je celková hmotnost vozidla, ať už motorového nebo celé jízdní soupravy. Pokud tedy mám zakoupenu dálniční známku pro vozidla do 3,5 tuny, ale potom budu muset vyjet na silnici se soupravou těžší než 3,5 tuny - například pojedu na dovolenou s obytným přívěsem, musím si zakoupit dálniční kupón pro vozidla o hmotnosti od 3,5 do 12 tun," radí další právník Zdeněk Svátek.

Krátkodobou dálniční známku pouze pro přívěs totiž u nás nedostanete. Znamená to tedy dokoupit si na dobu cesty nebo dovolené dokoupit si k celoroční známce na osobní auto krátkodobou zámku pro vozidla a jízdní soupravy 3500 kilogramů.

autor: pek
Spustit audio