Nepěstujte plísně v klimatizaci

4. červen 2009

Z výsledků naší poslední ankety jsme se dozvěděli, že většina z těch řidičů, kteří mají v autě klimatizaci, ji vůbec nečistí. Přiznalo se k tomu 52 procent hlasujících. Dalších 16 procent se k čištění odhodlá až ve chvíli, kdy je klimatizace cítit. Naopak zbývajících 32 procent respondentů tak činí pravidelně. Moc dobře totiž vědí, že to dělají hlavně pro sebe a své zdraví.

"Veškerý vzduch, který vstupuje do vozidla, prochází právě přes výparník klimatizace. Pokud jsou na něm nějaké plísně nebo bakterie, proudící vzduch je strhává sebou a celá posádka vozu to pak dýchá," konstatuje Matěj Louda z Autoklimatizace.

Jeho slova potvrzuje i alergolog Michal Závadský: "Ano, většina klimatizovaných aut má výkonné filtry, které zachytí prach a pyl z venkovního prostředí. Musí se však zhruba každý půl rok měnit, protože jinak se mohou zanést plísněmi a ovzduší ve voze by pak mohlo být ještě horší, než kdyby tam žádný filtr nebyl."

Na druhou stranu, pravděpodobnost výskytu plísní ovlivňuje také kvalita klimatizace, respektive její stáří a také typ auta.

"Každý vůz má jinou tendenci ke znečišťování výparníku. Některé auto se znečistí za pět let, jiné za dva měsíce. Všeobecně se doporučuje klimatizaci dezinfikovat jednou za půl roku - před sezónou a po sezóně."

V počáteční fázi se totiž nedá poznat, že už je potřeba výparník vyčistit, takže kdo se k tomu rozhodně až poté, co už je klimatizace cítit, pak přichází takzvaně s křížkem po funuse.

"To už je pozdní rozvinuté stádium znečištění. Vnitřní výparník umístěný ve vnitř ve vzduchotechnice vozu je nejchladnějším místem z celé vzduchotechniky, kondenzuje na něm voda a zachytává se prach. Je to tedy místo, kde se na znečištěných plochách mohou množit různé bakterie a plísně, které se následně se vzduchem dostanou do vozidla."

Na čerpacích stanicí nebo v motopotřebách se dají koupit nejrůznější dezinfekční spreje. Podle odborníka na autoklimatizace je to ale pomoc jen dočasná.

"Samotné nastříkání takového spreje do výdechu vzduchotechniky pouze překrývá zápach, který z ventilace vychází. Pro vyčištění klimatizace je potřeba systém rozebrat, dostat se na jeho začátek a aplikovat speciální dezinfekční látku rozprášenou do co nejjemnější mlhy tak, aby pokryla celou plochu vzduchotechniky, včetně nepřístupných míst. Jedině tímto způsobem je možné kvalitně vydezinfikovat celý systém," radí Matěj Louda.

A to by měl zvládnout autoservis třeba i během pravidelné servisní prohlídky. Rozhodně se ale nevyplatí čištění autoklimatizace podceňovat, protože jde skutečně jen o naše zdraví. A pokud máte v rodině nějakého alergika, pak byste měli být o to pečlivější.

"Nečistá klimatizace může způsobit to, že se do ovzduší v autě dostanou spory plísní, které jsou silným alergenem a mohou vyvolat značné potíže. Látky, které se běžné na filtru zachycují, by se do ovzduší vozidla mohly uvolnit ve větším množství."

A nezapomeňte, že při používání klimatizace platí, že méně je více. Rozdíl oproti venkovní teplotě by měl být kolem sedmi stupňů.

autor: evk
Spustit audio