Tažné lano není povinné, ale potřebné

30. červenec 2009

Zajímavě skončila anketa minulého týdne, kdy jsme se ptali, jestli je povinnou výbavou našich osobních aut také tažné lano. Pouze 60 procent motoristů vědělo, že jej zákon nevyžaduje. Zbývajících 40 procent hlasujících naopak lano za povinné považuje. Kdo jej ale vozí v autě, bez ohledu na to, co vyžaduje zákon, pak určitě dělá jenom dobře. Člověk nikdy nemůže vědět, kdy ho bude potřebovat. Proč vlastně tažné lano v naší povinné výbavě není?

"Obsah povinné výbavy prochází určitým vývojem. První vyhláška vstoupila v platnost někdy v šedesátých letech a dodnes se vydávají novelizace, které se ubírají spíše liberálnější cestou. Inspiraci získáváme také z ostatních evropských států. Co se týká vlečného lana, tak to v současné době nepatří do povinné výbavy vozidel v České republice," přibližuje legislativu Karel Hanzelka z ministerstva dopravy.

Povinná výbava je ovšem minimum, které by se nám při cestách autem mohlo hodit v případě problémů nebo krizové situace. Odborníci na bezpečnou jízdu proto doporučují mít v autě ještě další věci, včetně lana.

"Tažné lano mějte určitě s sebou, já ho v autě vozím vždy. Ale je nutné podotknout, že například v Rakousku vůbec nesmíte táhnout auto na laně. V dosahu řidiče by měl být i hasicí přístroj. Nezapomeňte ani na reflexní vesty - nejlepší jsou dvě, možná i tři - aby, když se na cestě něco stane, například propíchnete pneumatiku, i posádka mohla vystoupit z auta. Určitě není na škodu mít sebou dva výstražné trojúhelníky. Někdo vám ho totiž může přejet, proto je lepší dávat jeden trojúhelník dál a druhý blíž k autu. Ve Španělsku je dokonce uvedeno v zákonně, že musíte mít dva trojúhelníky. V zimě s sebou vozte i startovací kabely, hodí se ale i v létě. V autě mám také baterku, abych si mohl posvítit," vyjmenovává Jan Faktor ze společnosti MaxCar.

Stávající povinná výbava osobních aut čítá sedm věcí: - náhradní pojistky po jednom kusu - náhradní žárovka od každého druhu vnějších světel - příruční zvedák nebo-li hever - výstražný trojúhelník - neprošlá lékárnička - klíč na matice kol - náhradní pneumatika. Vybavení by se ale už na konci prázdnin mělo změnit.

"Řidičům odpadne povinnost vozit s sebou náhradní kolo za předpokladu, že mají buď sadu pro rychlou bezdemontážní opravu pneumatik, nebo mají-li sjednánu 24hodinovou asistenční službu, která může v případě defektu dojet na místo. Dále odpadá povinnost pro motocykly vozit náhradní žárovky," vypočítává Jan Faktor.

Vinou legislativních průtahů by vyhláška, původně avizována na červenec, měla začít platit až od září. To ovšem není všechno, nová vyhláška obsahuje i změny s takzvaným odkladným účinkem. Od 1. ledna 2011 budou reflexní vesty povinné ve všech vozidlech. Kromě toho dojde k několika změnám v obsahu lékárničky.

"Resuscitační rouška bude nahrazena resuscitační maskou - plastová záležitost, která kopíruje tvar obličeje a brady, a umělé dýchání je tak podle zdravotníků hygieničtější. Dále přibude leták první pomoci, který známe například ze Slovenska. A novinkou je povinnost vozit isotermickou fólii, což je zlatá fólie, kterou se podloží zraněný při dopravní nehodě," říká Karel Hanzelka.

Máme tedy zhruba rok a půl na to, abychom si lékárničku vylepšili.

autor: evk
Spustit audio