Kola jsou hlavně na parádu

22. září 2009

Český národ bývá označován mnoha adjektivy. Jsme prý švejkové, muzikanti a nebo také "hračičkové". Minimálně na posledním z nich něco bude. Jedním z důkazů je obchod s autodoplňky, který jen kvete. Auto je pro nás často symbolem moci nebo objektem touhy, a proto do něj řada z nás investuje nemalé peníze. V tomto jsme si blízcí s Němci nebo Italy - i oni svá auta stále šlechtí. A litá kola jsou v tomto směru základ.

Ponechme teď stranou, že litá kola jsou pro mnohé důležitější než stabilizační systém, což vidíme ze skladby prvoobjednávek u jednotlivých dealerů, a spokojme se pro tuto chvíli s konstatováním, že bez pěkných kol se spousta z nás prostě neobejde

"V České republice se podle mého názoru lidé nechají ovlivnit cenou, což není zrovna správné řešení," říká Roman Sailer ze společnosti Alcar.

Podezřele levná kola neznámých značek totiž mají výraznou pihu na kráse - chybí jim schválení ministerstvem dopravy.

"Internet a zahraniční weby jsou plné kol, které nám budou doručena poštou. Důležité však je uvědomit si rizika s tím spojená," upozorňuje Roman Sailer, který není dramatický jen tak pro nic za nic. Levná kola nám totiž mohou způsobit opravdu velký problém.

"Když máte například litá kola dovezená z Číny, pojišťovna si jednoduše zjistí, že nejsou homologována ministerstvem dopravy a nebude vám chtít plnit pojistku, dokonce nemusí plnit ani povinné ručení. Například když někoho nabouráte na těchto kolech, pojišťovna prohlásí, že jsou nekvalitní, a celou škodu budete platit vy," vysvětluje možné komplikace Sailer. To nezní zrovna dobře, co říkáte?

Teď se zaměříme na trendy v designu litých kol.

"Litá kola podléhají módě jako všechny ostatní výrobky. Teď je trendem různé barevné provedení kol. Už to nejsou typicky stříbrná kola, která jsme doposud vídali," říká Roman Sailer.

Znalci si vzpomenou, že kromě stříbrných bylo možné velmi výjimečně vidět ještě kola bílá a zlatá. Aktuálně jsou hitem kola černá, na kterých bývají často stříbrné nebo barevné doplňky.

"V poslední době se lepí barevné proužky na kola - majitel například růžového auta si na něj může dát kola s růžovým proužkem, aby ladila s barvou vozu. To tu ještě před pár lety nebylo," doplňuje Sailer.

Velkou pomocí pro zájemce o litá kola je dnes internet. Dovozci a výrobci kol totiž většinou nabízejí na svých stránkách nejen kompletní přehled modelů, ale také počítačový konfigurátor, kde si můžete kola zkusit přímo na svém autě. Ověříte si tím, jestli nepůsobí příliš těžkopádným nebo pouťovým dojmem.

autor: pek
Spustit audio