Ten dopis může dostat každý!

20. říjen 2009

Platit povinné ručení je povinnost každého motoristy, přestože se mu v Česku i nadále vyhýbá téměř 610 000 majitelů aut. Je to hodně, ale na druhou stranu před rokem jich bylo výrazně víc - 850 000 lidí. Mnozí motoristé pod hrozbou sankcí raději odhlásili své už nepojízdné vozidlo z registru, další svůj postoj změnili díky výzvě k zaplacení příspěvku do garančního fondu České kanceláře pojistitelů, který však nenahrazuje povinné ručení. Vybráno bylo už 38 miliónů korun, přičemž obesláno bylo 81 000 motoristů. Někteří ale byli hodně rozčarovaní. Stejně jako posluchač, který nám poslal tento e-mail:

"V polovině srpna mi přišel dopis od České kanceláře pojistitelů. Když jsem podivnou papírovou skládačku rozložil, krve by se ve mně člověk nedořezal. Mám jim prý hned poslat 12 000 korun za nezaplacené povinné ručení od ledna do dubna. Forma dopisu byla naprosto jednoznačná - jsem dlužníkem. Pokud se prý domnívám, že ne, ať to doložím. Nebylo mi z toho dobře - vždyť celoroční pojistka na mé auto byla proti údajné dlužné částce čtvrtinová a navíc jsem měl doložit zhruba rok a půl staré smlouvy."

Tolik tedy zkušenost posluchače, který si nepřál být jmenován. Možná i proto, že z něj pojišťovna udělala neplatiče, přestože měl všechno v pořádku. Jak je možné, že výzvu k zaplacení příspěvku nepojištěných aut dostal i člověk, který povinné ručení řádně platí?

"Ano, i taková situace se může stát a tyto případy existují, ale z hlediska celkového počtu se jedná o výjimky. Někdy se stane, že můžeme dostat údaj z pojišťovny pozdě nebo nedostaneme správný údaj," vysvětluje Jakub Hradec z České kanceláře pojistitelů.

Jenže kdo jiný by měl dát ČKP lepší informace než právě pojišťovny, které mají samozřejmě zájem na tom, aby na silnicích jezdila auta pojištěná? Protože jinak se škody hradí právě z Garančního fondu České kanceláře pojistitelů a následně se vymáhají na viníkovi. I když se odhaduje, že jen polovina nepojištěných aut je v provozu, v ostatních případech jde většinou o vraky či neodhlášená auta. Jak se vlastně zjišťuje, které auto nemá povinné ručení?

"Nejprve shromažďujeme data od pojišťoven, která předáváme na Centrální registr vozidel, kde jsou porovnávána s daty o registrovaných vozidlech. Teprve poté, kdy dostaneme výsledek a známe rozdíl, můžeme se zabývat nepojištěnými řidiči," vysvětluje Jakub Hradec.

A po uplynutí 42denní lhůty je neplatiči povinného ručení odeslána výzva k zaplacení příspěvku do Garančního fondu ČKP. Ovšem tím písemná komunikace v podstatě končí, jak opět potvrzuje z vlastní zkušenosti náš posluchač:

"Protože jsem chtěl mít celou událost za sebou co nejdřív, hned večer jsem usedl k internetu a kopie smluv jsem poslal. S napětím jsem očekával dopis s výsledkem. Vlastně čekám dodnes. Na internetu se v mé složce objevilo 'případ uzavřen'. Znamená to, že už nemusím nic platit? Doufám, že ano. Jsem ale přesvědčen, že minimálně omluvný e-mail s vysvětlením by byl namístě. Onehdy mi přece arogantní dopis z ČKP připravil nejen stres - přece jen dluh 12 000 korun není úplně málo - ale ještě jsem dohledáváním dokumentů strávil dost času."

Česká kancelář pojistitelů to vysvětluje snižováním nákladů, a proto na papír, ve kterém by bylo černě na bílém napsáno, jak byl případ uzavřen - jestli máte platit několik tisíc korun či nikoli - čekáte marně.

"Zjistit to můžete jedině na internetu. Jsme přesvědčeni, že naše výzva je formulována tak, že z ní plyne, že pokud budou potřebné materiály doloženy, případ zanikne," říká Jakub Hradec.

Díky speciálním přístupovým kódům se tedy motorista může na internetu dozvědět výsledek. Kdo nemá přístup na internet, může si prý zavolat na callcentrum.

"Callcentrum o případech ví a může také informaci poskytnou. Nevýhodou ovšem je, že vyjádření nedostanete písemně," dodává Jakub Hradec.

To se do budoucna nemusí vyplatit. Proto je určitě lepší si i prostřednictvím známého na internetu výsledek jednání s Českou kanceláří pojistitelů vytisknout. Navíc na stránkách www.bezpojisteni.cz se po zadání registrační značky vozidla dá zjistit, jestli náhodou nepatří do kategorie nepojištěných vozidel.

autor: evk
Spustit audio