Povinné ručení podraží!

30. říjen 2009

Pokud trh s povinným ručení sledujete, víte, že na přelomu října a listopadu pojišťovny každoročně oznamují nové sazby povinného ručení na nový kalendářní rok. Zpravidla se sazby mění směrem vzhůru a ani letos tomu nebude jinak. I když přece jen se něco díky krizi změnilo.

Zvýšení sazeb je totiž posunuto až na jaro. Důvodem není jen hospodářská recese, ale je to i kvůli postupným změnám na pojistném trhu.

"Oblast povinného ručení byla mírně zasažena finanční krizí a zároveň změnou sezónnosti tohoto produktu. Dnes většina pojišťoven nezdražuje pojištění na konci roku, ale vyčkává až na jarní sezónu, kdy očekáváme desetiprocentní zdražení," říká Pavel Ronovský ze serveru Top-Pojisteni.cz

První leden už totiž není tím hlavním výročním dnem, ke kterému má povinné ručení uzavřena většina motoristů. To souviselo se změnami na trhu v roce 2000.

"Po deseti letech fungování systému povinného ručení má výročí s příchodem nového roku pouze 28 procent řidičů. Stále více řidičů má výročí v jarních měsících, což se odvíjí od sezónnosti nákupu a projede vozidel," doplňuje Pavel Ronovský.

Pokud patříte k oné necelé třetině šoférů, kteří mají svou smlouvu spojenou s prvním lednem, máte na vypovězení smlouvy a následnou změnu pojišťovny zhruba dvacet dní. Během nich si můžete sazby konkurence porovnávat.

"K 1. říjnu zvýšilo sazby povinného ručení několik pojišťoven. Zdražení se pohybuje mezi 8 až 10 procenty," uvádí Pavel Ronovský.

Menší část pojišťoven zvyšuje sazby plošně všem klientům, většina však zdražuje jen rizikovým skupinám.

"Obecně lze říct, že jsou to majitelé vozů s vyšším obsahem motoru, tedy kategorie, které jsou obecně nejdražší. Je to matematické hledisko, aby pro pojišťovnu nebyla daná kategorie nebo klient příliš ztrátový," popisuje Pavel Ronovský.

Pojišťovny ohlásily zdražování povinného ručení s odkazem na zvýšené náklady za opravy vozidel a za platby integrovanému záchrannému systému, zraněným a pozůstalým. Není v této souvislosti od věci zmínit i jeden protichůdný trend. Česká kancelář pojistitelů, kam odvádějí peníze všechny pojišťovny, měla letos o pětinu nižší výdaje - škody způsobené nepojištěnými řidiči totiž klesly o 20 procent. Pojišťovnám tedy logicky klesnou i odvody do společné kasy.

Překvapí někoho, že tento trend se na trhu s povinným ručením nijak neprojevil? Možná ano.

autor: pek
Spustit audio