Povinné zimní pneu ve světě

2. listopad 2009

Už jste při svých cestách republikou potkali značku Zimní výbava? Povinnost mít zimní pneumatiky platí kromě dálnice D1 například v okolí Mohelnice nebo třeba v okolí česko-slovenského přechodu Bílá v Beskydech. Těchto míst je více, záleží na jednotlivých správcích komunikací, jestli značku využijí. Podrobný přehled se dá najít na www.rsd.cz. Pravdou však je, že touto značkou se Česká republika výrazně liší od ostatních evropských zemí. Podobnou značku byste totiž nikde nenašli, přestože i v zahraničí řeší povinnost zimních pneumatik.

V některých zemích, například ve Francii či Švýcarsku, kde by to člověk kvůli Alpám čekal, zákon zimní pneumatiky neřeší. Pouze konstatuje, že od listopadu do dubna se mohou používat pneumatiky s hroty. Ty jsou v severských zemích téměř nezbytností. Ale vraťme se k nám do střední Evropy. V zemích našich sousedů se pouze Poláci mohou sami rozhodnout, zda chtějí či nechtějí v zimě jezdit na zimních pneumatikách. Pokud pojedou na letních, žádná sankce jim nehrozí. Ani v sousedním Německu zákon nehovoří striktně o zimních pneumatikách, ale má v sobě obsaženu jinou podmínku, ze které tato povinnost v podstatě vyplývá.

"V pravidlech je řečeno, že v zimním období musí být vozidlo přizpůsobeno povětrnostním podmínkám. To zahrnuje vhodné pneumatiky a nemrznoucí směs do ostřikovačů," konstatuje právník Zdeněk Svátek.

Za nerespektování tohoto ustanovení hrozí pokuta ve výši několika desítek eur. Jinými slovy, pokud bude v lednu suchá vozovka a deset stupňů, klidně můžete jet na letních, ovšem pokud začne sněžit, musíte mít v Německu na autě zimní pneumatiky. Podobně jsou na tom slovenští řidiči - u osobních aut závisí na počasí, zatímco auta nad 3,5 tuny musejí mít od 15. listopadu do 31. března obuty zimní pneumatiky stále bez ohledu na počasí.

Připomeňme, že u nákladních aut jde o záběrovou pneumatiku, která musí mít hloubku minimálně šest milimetrů. Také v sousedním Rakousku mají nákladní auta přísnější podmínky, ale i osobní vozy musí být na zimu vybaveny.

"Pokud jedu po rakouských silnicích, tak od 1. listopadu do 15. dubna musí mít vozidlo zimní výbavu - buď zimní pneumatiky, nebo sněhové řetězy. Jestliže bych toto ustanovení nedodržel, hrozí mi pokuta až do 5000 eur. Dokonce když by bylo při silniční kontrole zjištěno, že moje vozidlo zimní výbavu nemá, může ho policista odstavit do té doby, než sjednám nápravu," vysvětluje Zdeněk Svátek.

Zajímavě vzhledem ke klimatickým podmínkám řeší povinnost zimních pneumatik v Itálii, kde jsou povinné jen v jedné oblasti.

"Itálie má speciální ustanovení pro severní část svého území nazvanou Aosta - úsek Itálie vedle švýcarských a německých státních hranic. Tam musí mít každé vozidlo buď zimní obutí, nebo sněhové řetězy v období od 1. listopadu do 15. dubna," uzavírá Zdeněk Svátek.

Dodejme, že s povinnými zimními pneumatikami se setkáme třeba i v Chorvatsku - podle počasí od listopadu do dubna. Řidič musí mít navíc v autě sněhové řetězy a i malou lopatku na odhazování sněhu.

autor: evk
Spustit audio