Pokutám v zahraničí se nevyhnete

5. únor 2010

Dostat pokutu například za rychlou jízdu je vždy věc nepříjemná. Jednak za přestupek dostanete trestné body a zároveň musíte zaplatit docela vysokou částku - na místě až do 2.500 korun. Takový obnos peněz má však málokdo přímo u sebe. Ještě do prázdnin bychom však mohli blokové pokuty platit policistům kreditní kartou. Jak je to v cizině? Je platba pokut platební kartou běžnou záležitostí?

Například v Nizozemsku nepochodíte s výmluvou, že nemáte peníze v hotovosti, stejně jako v sousední Belgii, kde systém placení pokut kartami spustí letos v létě.

"Nizozemská dopravní policie vozí přenosné bankovní terminály ve svých vozech už přes deset let. Řidič tedy může zaplatit za překročení povolené rychlosti nebo za jízdu na červenou přímo na místě spáchání přestupku. Pokuty mohou ukládat i příslušníci pořádkové policie. Ti s sebou nenosí bankovní terminály, ale v policejním voze dovezou řidiče k nejbližšímu bankomatu, kde si může vybrat hotovost. V Belgii se doposud vyzkoušelo placení pokut kreditními kartami v pěti okresech. Od července budou platby pokut kartou přijímat všechny hlídky federální policie," uvádí Pavel Novák, stálý zpravodaj Českého rozhlasu v Beneluxu.

Jsou státy, kde dopravní policisté vůbec nesmějí vybírat peníze v hotovosti. Například ve Španělsku se pokuta nikdy neplatí na místě. I když vás policie zastaví, považuje se to pouze za avízo, že pravděpodobně dostanete pokutu, ovšem až poté, kdy ji obdržíte písemně na vaši adresu.

Ve Švédsku je postup takový, že pokud policie udělí pokutu, řidič musí na místě podepsat převzetí peněžní poukázky na pokutu. V žádném případě však policii neplatí peníze a to ani kartou. Stejná pravidla platí i pro cizince - převezmou poukázku pro zaplacení pokuty bankovním převodem nebo poštou. Policisté automaticky informují centrálu o udělení pokuty a její nezaplacení se vymáhá běžnou cestou. Policie do styku s penězi vůbec nepřijde.

Podobně omezený kontakt s hotovostí mají strážci pravidel v Rakousku a Německu, kde mohou policisté vybírat jen částky do 35 eur. Když u sebe neukázněný řidič nemá potřebnou hotovost, jsou známé případy, kdy strážci zákona doprovodili dotyčného k nejbližšímu bankomatu. Většinou však pouze zjistí hříšníkovu totožnost a pošlou mu složenku. Drtivá většina přestupků se v Německu zaznamená fotograficky nebo na videozáznam a řidič dostane vyrozumění poštou. Pokud dotyčný se sankcí souhlasí, zaplatí částku bankovním převodem nebo složenkou.

Ve Francii mají motoristé více možností, jak zaplatit pokutu, a je mezi nimi i karta: "Placení pokut kartou teoreticky možné je, ale není pravidlem. Řidiči mohou zaplatit šekem, to je tady hodně rozšířený způsob platby. Vláda před časem zřídila i speciální internetové stránky, kde je možné zaplatit i za dopravní přestupek bankovní kartou. Pro platby pokut on-line existuje ve Francii i zvláštní telefonní číslo," přibližuje náš pařížský zpravodaj Jan Pokorný.

Naproti tomu Italové nemohou platit pokuty na místě prakticky nikde. Pro automobily s cizí značkou a pro cizince platí jak u silniční policie, tak u městských policistů opak. Musí zaplatit na místě a pouze v hotovosti. Nemají-li hotovost, musí odevzdat řidičský průkaz a dostanou ho až po zaplacení pokuty - opět pouze v hotovosti - na nejbližší policejní stanici. Nelze platit prostřednictvím bankomatu ani kreditní karty. Předpisy se dost často mění, údajně i dvakrát do roka, ale zavedení placení pokuty na místě kreditní kartou se v nejbližší době neočekává.

Jak je to ve Velké Británii? Může provinilec platit pokutu přímo na místě? Tady záleží na druhu přestupku: "Pokud se jedná o drobné přestupky jako krádež v obchodě nebo vyměšování na veřejnosti a je přivolána policie, je možné požádat hříšníka o zaplacení pokuty okamžitě, pokud uzná svou vinu. Tiskový mluvčí britského ministerstva vnitra Radiožurnálu vysvětlil, že u přestupků řidičů, které podléhají trestným bodům, provinilec neplatí ihned. Na místě dostane vysvětlení s výstrahou - policista řidiči sdělí, jaký bude následující postup, kdy se má dostavit k soudu, jak velkou pokutu bude platit a do kdy ji musí uhradit, případně kolik trestných bodů mu bude strženo," říká tamní spolupracovník Českého rozhlasu Milan Kocourek.

Balkán ještě placení pokut na silnicích kreditními kartami nezná. Loni to zkoušeli v Bulharsku, ale nakonec od toho upustili. Spřízněný, i když vzdálený Kypr chce tento systém zavést v nejbližší době: "Systém by se měl na Kypru zavádět na všech policejních stanicích k 20. dubnu. Mělo by být přitom možné platit jak kreditní, tak debetní kartou. Pokuty bude možné platit nově i přes internet. Přestože odborné orgány už o zavedení nového systému rozhodly, příslušný zákon je dosud v kyperském parlamentu a poslanci by jej měli schválit v nejbližší době," uzavírá Jaromír Janev, zpravodaj Českého rozhlasu na Balkáně.

Také u nás bychom se snad ještě do prázdnin měli dočkat možnosti zaplatit blokovou pokutu kartou.

autor: evk
Spustit audio