Na předním sedadle je u dětí důležitá výška

3. červen 2010

Právě skončená anketní otázka na našem webu byla určena především rodičům, protože jsme chtěli vědět, co rozhoduje o možnosti vozit děti v autě na předním sedadle bez sedačky. 12 procent hlasujících si myslí, že i nadále je nejdůležitějším kritériem věk, zatímco ostatní sázejí na tělesné parametry dětí, tedy výšku a váhu. A mají pravdu.

Mnozí z nás si určitě dobře pamatují, jak vyhlíželi své dvanácté narozeniny, aby konečně mohli v autě usednout vedle řidiče. Tak tato magická hranice byla před čtyřmi lety zrušena, když začala platit novela zákona o silničním provozu. „U běžných osobních automobilů už žádná věková hranice neplatí, proto se ani možnost sedět na předním sedadle neodvíjí od věku přepravované osoby,“ potvrzuje dopravní právník Jan Kněžínek.

Důvod je jednoduchý. Bezpečnostní pásy jsou už na všech sedadlech auta, zatímco dříve byly jen vpředu a předpokládalo se, že ve 12 letech je už dítě dostatečně velké, aby mu pás neublížil, ale při případné nehodě naopak pomohl. Současná právní úprava už tedy nerozlišuje, na jakém sedadle dítě sedí, ale řeší, za jakých podmínek musí používat dětský zádržný systém. Rozhoduje tak výška a váha dítěte.

„Právní úprava řeší, jaký bezpečnostní systém má být použit, jestli bezpečnostní pás, nebo dětská autosedačka. V autosedačce musí být přepravováno každé dítě, které váží do 36 kg včetně a není vyšší než 150 cm. Pokud je některý z těchto parametrů přesažen, nejsou pro dítě určeny dětské autosedačky, ale mělo by použít bezpečnostní pás.“

Stačí tedy překročit pouze jeden parametr, alespoň podle zákona, ale jak je to v praxi? Nehraje přeci jen větší roli výška než váha? Vždyť v dnešní době není výjimkou, že 40 kilo má i dítě třeba jen 130centimetrové. Podle zákona by tak už nemuselo sedět v sedačce, ale měl by mu stačit pouze bezpečnostní pás auta. To však není zrovna ideální varianta.

„Sledujeme hlavně výšku, protože náraz bez podpůrné části dětské sedačky je ohrožující především na krku, případně na hlavě při bočním nárazu,“ vysvětluje odborník na bezpečnost silničního provozu Robert Šťastný.

Proto je lepší sledovat především výšku dítěte, přestože některé bezpečnostní pásy na předním sedadle jdou právě podle výšky upravit. Pokud dítě usadíme na přední sedadlo, pak bychom jej měli co nejvíce posunout dozadu, aby kontakt s airbagem, který je nastaven na dospělého člověka, byl co nejmenší.

Obecně platí, že pokud dítě může sedět vzadu, mělo by tam také sedět. Přední místo má smysl tehdy, pokud je vícečlenná rodina a posádka by se nevešla na zadní sedadla, nebo jestliže je dítě tak malé, že musí být pod kontrolou řidiče.“

Místo vzadu je pro děti určitě lepší, mohou si tam totiž hrát a nepotřebné hračky odkládat kolem sebe, aniž by ohrožovaly řidiče.

autor: evk
Spustit audio