Oči si také musí odpočinout

8. červenec 2010

Téměř polovina z vás riskuje a na dlouhých cestách nedělá pravidelné přestávky, když nemusí. Alespoň to vyplývá z výsledků naší internetové anketní otázky. Každého dvacátého donutí zastavit děti, každý desátý zastávky plánuje podle hodinek, což je nejlepší řešení, a čtyřicet procent donutí k oddechu až přicházející únava. A to není zrovna dobře.

Mezi prvními příznaky únavy, kterých si všimneme, patří unavené očí. Proto bychom je měli nechat průběžně regenerovat.

„Důležité je nechat oči odpočívat už předtím, než začnou být unavené. Například v první hodině jízdy zastavte na dvě minuty, ve druhé také, třetí přestávku už trochu natáhněte, při čtvrté si dejte 15minutovou přestávku od řízení a tento cyklus zastávek opakujte. Minuta nebo dvě jsou sice krátká doba, ale když budete mít zavřené oči, tak na regeneraci to stačí,“ radí oční optik Jaroslav Hrdlička.

Přestávky bychom tedy měli dělat od počátku cesty a nečekat na to, až únava přijde. To už může být pozdě. Opravdu stačí pět až deset minut, které můžeme využít nejen na protažení.

„Přestávky z počátku jízdy nemusejí být dlouhé. Stačí deset minut na krátké občerstvení, napití se a návštěvu toalet. V pozdních fázích cesty je však dobré při přestávce probudit organismus fyzickou činností,“ radí doktor Jaroslav Větvička.

Při takové přestávce si odpočine nejen mozek, který se na chvíli nebude muset soustředit a zpracovávat veškeré informace z provozu, ale také můžeme protáhnout tělo. Na dlouhých cestách nás často trápí bolesti zad a na to je nejlepší si zacvičit. Jen se nestyďte. Lepší je vzbuzovat úsměvy než zbytečně trpět bolestí.

„Lehneme si na záda, roztáhneme ruce, opřeme dlaně o zem, přitáhneme kolena a pomalý krouživými pohyby pokládáme nohy na jednu a na druhou stranu. Oproti pohybu nohou otáčíme hlavou do opačného směru. Těchto cviků uděláme tolik, abychom byli nejvýše do jedné minuty hotovi. Tento cvik je velice dobrý proti bolestem celé páteře.“

Dalšími cviky jsou dobře známé dřepy, krátký běh nebo kmitání rukama. Prostě cviky, které nám rozproudí krev a okysličí mozek. Procvičit můžeme i oči.

„Říká se, že je dobré dívat se chvíli ostře do dálky a do blízka, ještě jednou to zopakovat a potom oči zavřít. Zavřením očí se totiž obnoví slzný film, který vyživuje oči, takže, obrazně řečeno, oči dostanou víc najíst,“ uzavírá Jaroslav Hrdlička.

To bychom měli mít na paměti zvláště ve chvíli, kdy máme auto s klimatizací, která oči značně vysušuje. Týká se to především těch, kteří používají kontaktní čočky. Je něco jiného sedět v takovém autě hodinu při cestě do práce nebo 10 hodin při cestě k moři.

Únava očí může velmi snadno vést také k nepříjemné migréně a bolestem hlavy, stejně jako bolesti páteře. Proto bychom přestávky na dlouhých cestách neměli podceňovat. Když je nejhůř, je lepší ztratit čtvrt nebo půl hodiny času spánkem, než si dovolenou nechtěně protáhnout o několikaměsíční pobyt v nemocnici.

autor: pgj
Spustit audio