Ukradené auto odhalí pouliční kamera

26. srpen 2010

Doslova husarský kousek se podařil pražským policistům, když během jednoho odpoledne našli dvě ukradená luxusní auta. Zloději, kteří vozy ukradli v Rakousku, zřejmě netušili, že pražská policie má k dispozici systém, který umí odhalit odcizená auta, a docela klidně je zaparkovali na sídlišti.

Zloděje zřejmě uspokojilo, že nikde žádnou policejní hlídku nepotkali, jenže policistům stačí, když auto projede kolem průmyslových kamer. A ty jsou prakticky na všech hlavních tazích metropole. Mají samozřejmě různý účel - některé měří rychlost, jiné slouží k monitoringu dopravy, ale mnohé kamery mají v sobě i software, který umí vyhodnocovat registrační značky projíždějících vozidel.

„Jsou na to vyčleněny specializované týmy, které se soustřeďují přímo na sledování průjezdu vozidel a pohybují se poblíž vyhodnocovacího zařízení, aby mohly co nejrychleji zasáhnout. Přestože se nám nepovede zachytit všechna vozidla, ale pouze část, domnívám se, že je to efektivní způsob,přibližuje dopravní policista Pavel Filip jeden z každodenních úkolů hlídek v našem hlavním městě.

Přenosné vyhledávací systémy jsou také přímo v autech policistů. Na našem oddělení máme k dispozici celkem pět těchto zařízení a všechny jsou stoprocentně využity v rámci služeb. Fungují jako klasický scanner, který scanuje registrační značku na vozidle. Díky tomu jsme schopni zjistit, jestli vozidlo je v pátrání,“ doplňuje major Miroslav Boušek a pokračuje popisem vyhledávacího systému: Kamera, která snímá registrační značky, je propojena s počítačem, který pak vyhodnotí, komu je značka přiřazena, jestli vozidlo neprochází pátráním a také vyhodnotí barvu vozu. Podle toho lze okamžitě zjistit, jestli je vše v pořádku. Když systém zazvoní, signalizuje, že vozidlo je v pátrání - ozve se klasický zvonek. Vozidlo potom zastavíme a podrobíme důkladnější lustraci.“

Ovšem nejen odcizená auta umí systém Look vyhodnocovat. Na monitoru počítače se registrační značky projíždějících vozidel objevují na bílém podkladě, ovšem pokud je řádek růžový, pak je to jasný signál, že s autem není něco v pořádku. „To jsou záznamy, pomocí kterých lze zjistit, jestli má vozidlo platnou technickou prohlídku,“ uzavírá Miroslav Boušek. A nemyslete si, že vyhledávací systémy na odcizená auta mají dopravní policisté pouze v hlavním městě. Využívají je totiž po celé republice.

autor: evk
Spustit audio