Víme, jak by měl vypadat dobrý pneuservis

5. říjen 2010

Když se zamyslíte nad tím, co drží váš vůz na silnici, uvědomíte si, že jsou to čtyři plochy velikosti dlaně – pneumatiky. Když se poté zahledíte do kalendáře nebo z okna, zjistíte, že se kvapem blíží termín pro jejich výměnu. A tu by neměl dělat jen tak někdo.

Vybrat dobrý pneuservis je problém především pro ty, kteří koupili pneumatiky na internetu. Jejich dosavadní pneuservisman totiž přijde o provizi z prodeje pneumatik a už při otázce po volném termínu se leckdy stává nevrlým. Řada zákazníků se tedy raději rozhodne experimentovat s novými provozovnami.

„Samozřejmě každý by chtěl ušetřit peníze, to je pochopitelné. Ovšem je třeba si uvědomit, že pneumatiky na voze jsou bezpečnostní prvek. Proto musím auto svěřit takovému odborníkovi, o kterém si myslím, že odvede dobrou práci,“ říká Pavel Procházka, majitel pneuservisu.

Není od věci v této souvislosti připomenout, že i v zimě řada z nás jezdí vysokými rychlostmi, a proto je nutné mít dobré obutí.

„U servisu platí jedna zásada jako u jiných služeb – nejlepší je dát na doporučení kamarádů a známých. Dalším vodítkem může být také čistota servisu.“

Čistá podlaha a pracovní oděv jsou základ, ale rozhodujícím kritériem vždycky zůstane cena. Ta se samozřejmě liší podle regionu, polohy servisu v dané obci a také technickém vybavení servisu.

„Pokud bych vzal například Škodu Octavii, která má 15palcové nebo 16palcové pneumatiky na hliníkových ráfcích, odpovídající cena je od 700 do 1.000 korun za kompletní přezutí vozu včetně vyvážení a umytí kol. Cena by měla zahrnovat i uskladnění pneumatik do plastových obalů. Pokud bych stejné auto přezouval za 300 nebo 400 korun, asi bych k této službě získal podezření,“ dodává Pavel Procházka.

Ještě je zapotřebí v této souvislosti zmínit, že některé pneuservisy – podle starého triku všech obchodníků – inzerují jen tu nejnižší cenu za přezutí plechových kol a pak si za služby jako například zmiňované mytí, vyvážení kol, výměna ventilků nebo uskladnění letních pneumatik účtují poplatky navíc.

Pokud tedy budete obvolávat servisy ve svém okolí, zeptejte se, co vše je v dané ceně zahrnuto. A nezapomeňte jim říct, jestli máte litá, nebo plechová kola. Prvně zmiňovaná totiž mohou být za příplatek.

autor: pek
Spustit audio