O kritických místech na silnicích je dobré vědět

19. listopad 2010

Určitě každý řidič zná na silnici nějaké místo, kde si dává větší pozor než jinde. Potom ho ani nepřekvapí, že se tam stane nějaká dopravní nehoda. Vždyť on dobře ví, že je tam problém – třeba špatný rozhled. Jenže motoristé, kteří tam nejezdí pravidelně, to nevědí, a právě proto byl spuštěn portál Beznehody.cz, který eviduje na osm set kritických míst naší silniční sítě.

Kromě internetového portálu bude mapa kritických míst k dispozici i v některých navigacích, kdy bude řidič na nebezpečné místo upozorňován vizuálně i sluchově zhruba s třísetmetrovým předstihem. „Na daném místě se zobrazí červený trojúhelník s vykřičníkem a řidič je zvukově upozorněn, že se blíží k nebezpečnému místu,“ říká Tomáš Tvrzský ze společnosti Dynavix.

Kritická místa byla vybrána dopravními odborníky a na samotném začátku byla policejní databáze nehod, při kterých došlo k úmrtí anebo k těžkému zranění. „Eliminovali jsme další faktory, které může řidič ovlivnit – například nehody pod vlivem alkoholu nebo náledí. Brali jsme tedy v úvahu pouze ta místa, na kterých došlo k nehodám za krásného slunečného dne, a i přesto nám zůstalo osm set míst,“ přibližuje autor projektu Jiří Čumpelík ze společnosti CE Solutions.

Jaké jsou nejčastější problémy našich silnic? Pro někoho možná překvapivě – řidiči. „Když se podívám na silnici, přijde mi, že řidiči zapomínají základní pravidla silničního provozu. Zajímavé je, že nejčastěji zapomenou na přednost zprava nebo přehlédnou dopravní značku,“ popisuje Václav Jirovský z Fakulty dopravní ČVUT.

Hlavní myšlenka portálu Beznehody.cz tedy je, aby řidič dopředu věděl, že se blíží ke kritickému místu. „Můžete se podívat přímo na fotografii příjezdu k místu z vašeho směru a kromě toho jsou tu informace o typu povrchu nebo o rozhledových poměrech. Řeknu-li to úplně jednoduše, tak u každého kritického místa je uvedeno to nejdůležitější: Zpomalte a věnujte se řízení! Nechceme, aby řidiči místa objížděli, ale naopak aby se je naučili bezpečně projíždět,“ vysvětluje Jiří Čumpelík.

Přispět do databáze kritických míst může každý řidič. Ať už pomocí systému editace přímo v navigaci anebo v diskusi na portálu Beznehody.cz. Jednotlivé návrhy řidičů prověří dopravní odborníci, a pokud místo vyhodnotí jako skutečně kritické, dostane se do seznamu ještě předtím, než tam dojde k vážné nehodě.

Nebo nastane ještě lepší varianta – všimnou si toho lidé na příslušných úřadech a udělají nějaké dopravní opatření, aby zmíněné místo přestalo být nebezpečné. „Věříme, že přes webový portál budou informace přístupnější. Úředník si bude moct jednoduše kliknout například na některé kritické místo a zjistit, zda s nebezpečnou situací jde něco udělat a kolik by úpravy případně stály. Díky tomu by jeho rozhodování měla být jednodušší,“ uzavírá Václav Jirovský.

Snad i díky tomu třeba za rok některá ze současných osmi set kritických míst na našich silnicích z databáze vymizí.

autor: evk
Spustit audio