Nejen v Německu jsou povinné zimní pneu

1. prosinec 2010

Němečtí řidiči narychlo shánějí zimní pneumatiky, protože teprve v závěru minulého týdne se dozvěděli, že je ode dneška musejí mít povinně na autě. Jak je to se zimními pneumatikami v jiných evropských zemích, především v těch, kam jezdíme na hory? A kde napadlo zatím nejvíce sněhu?

Samozřejmě na ledovcích, na Moelltalském v Rakousku jsou už rovné dva metry sněhu a funguje šest z osmi lanovek. Více než metrovou sněhovou pokrývkou se pyšní také v Tyrolsku – například na Stubaiském ledovci leží na vrcholku 130 centimetrů sněhu, dole sice o metr méně, ale je to krásný prašan. V provozu je tu už dvacet lanovek. Téměř sto kilometrů upravených sjezdovek čeká na lyžaře v Söldenu.

Lyžování v Rakousku má při dopravě autem jednu zásadní podmínku, jsou to zimní pneumatiky. Jsou povinné celoplošně od 15. listopadu až do 15. dubna a musejí mít alespoň čtyřmilimetrový dezén, tedy jako na českých silnicích označených značkou Zimní výbava.

V Rakousku je podle právníka Zdeňka Svátka postih přísnější než u nás. „Jestliže bych toto ustanovení nedodržel, hrozí mi pokuta až do pěti tisíc eur. Dokonce když by bylo při silniční kontrole zjištěno, že moje vozidlo zimní výbavu nemá, může ho policista odstavit do té doby, než sjednám nápravu.“

Povinné zimní výbavě dali konečně řád i v Německu – jejich dosavadní model, že zimní pneumatiky jsou povinné pouze za špatných klimatických podmínek, se ukázal jako nepraktický – protože každý si ztížené podmínky vykládal jinak. Německý parlament proto minulý týden vyhláškou určil, že zimní pneumatiky budou povinné celoplošně od 1. prosince. Kdo vyjede bez nich, může dostat pokutu od 40 až do 80 eur.

Pokud se chystáte do Německa na lyže, máte ještě čas, protože podle dostupných informací zatím fungují jen čtyři lanovky v bavorském Garmisch-Partenkirchenu, kde je kolem metru sněhu. Zhruba padesát kilometrů sjezdovek je upraveno ve švýcarském Zermattu, lyžovat se dá i v Davosu. Mimochodem Švýcarsko legislativně nijak neupravuje používání zimních pneumatik. Na rozdíl od Itálie, kde jsou povinné na severu pod Alpami.

„Itálie má speciální ustanovení pro severní část svého území nazvanou Aosta – úsek Itálie vedle švýcarských a německých státních hranic. Tam musí mít každé vozidlo buď zimní obutí, nebo sněhové řetězy v období od 1. listopadu do 15. dubna,“ dodává Zdeněk Svátek.

Právě v Itálii napadlo zatím nejvíce sněhu – na vrcholku Passo Tonale jsou čtyři metry sněhu, v údolí pak 1,5 metru. Na 25 kilometrech sjezdovek funguje deset lanovek. Také v Dolomitech jsou na lyžaře připraveni – například v lyžařském areálu Cortina d´Ampezzo je 160 centimetrů sněhu a osm vleků v provozu. S povinnými pneumatikami počítejte také při cestě na Slovensko, ale tady si lyžaři na spuštění sezóny ještě musejí počkat.

autor: evk
Spustit audio