Dálniční známky 2011 mění barvu

8. prosinec 2010

Pokud nevíte, jaký dárek dát pod stromeček, máme pro vás jeden tip. Kupte dálniční známku. Dřív nebo později si ji musí koupit každý motorista, který chce jezdit po dálnicích, tak proč nespojit příjemné s užitečným. Zvlášť, když už teď se dají koupit dálniční známky pro příští rok.

Je to podruhé v historii, kdy se prodávají dálniční kupóny pouze pro osobní auta, protože nákladní vozy už nemají paušál, ale platí za každý ujetý kilometr prostřednictvím mýta. Výhledově to čeká i řidiče osobních aut, ale v nadcházejícím roce to určitě nebude, přestože původně měly papírové kupóny v roce 2011 nahradit elektronické viněty. Opět tedy budeme lepit známku na okno. Potěšitelné je, že po loňském zdražení letos ceny zůstávají stejné, byť na samotné známce nejsou napsány.

„Roční kupón stojí 1.200 korun, měsíční 350 korun a desetidenní 250 korun,“ nahlíží do ceníku dálničních známek vedoucí kanceláře ministra dopravy Karel Hanzelka. Zatím se prodávají pouze roční kupóny, známky s kratší platností si můžete koupit až od ledna, a to na více než šesti tisících prodejních místech. „V první fázi jsou dálniční známky k dispozici především na pobočkách České pošty a postupně se začnou prodávat i na čerpacích stanicích označených logem prodeje dálničních kupónů.“

Při nákupu měsíčních a desetidenních známek je dobré si zkontrolovat, jestli prodávající správně vyznačil datum platnosti. Kupóny mají dva díly a na každém z nich je potřeba vyplnit registrační značku vozidla. První, větší díl, se nalepuje do pravého dolního rohu, přičemž na okně může být pouze platná dálniční známka, tedy tu loňskou je nutné odstranit. Druhý díl řidič předkládá při případné kontrole policistům nebo celníkům.

Za jízdu po některém z téměř dvanácti set zpoplatněných kilometrů bez dálniční známky může řidič dostat blokovou pokutu do pěti tisíc korun, ve správním řízení je sankce až stotisícová. V případě, že při nalepování známky dojde k jejímu poškození, nebo dojde k nějakému jinému problému, je možné dálniční známku reklamovat na pobočkách České pošty.

„Je na to speciální formulář, což je víceméně čestné prohlášení, že došlo k poškození známky. Řidič by však měl donést část známky zpět, aby bylo jasné, že byla opravdu poškozena. Kompletní návod, jak postupovat v této situaci, je na internetových stránkách www.sfdi.cz,“ vysvětluje Karel Hanzelka.

Dálniční známka má jako každá cenina množství ochranných prvků. Ten nejviditelnější je ve spodní části obou dílů kupónu. Jde o optický prvek, který je tištěn variabilní barvou a díky dopadajícímu světlu mění svou barvu od růžové k zelené. Emise dálničních známek pro rok 2011 má také jinou podkladovou barvu – namísto žluté je použita bílá. Platnost ročních známek je od prosince 2010 do ledna 2012.

autor: evk
Spustit audio