Jsou nové lékárničky krokem zpět?

8. březen 2011

Není to dlouho, co se ze všech médií ozývalo – kupte si nové lékárničky, jinak riskujete pokutu až dva tisíce korun. Exaktní data o tom, kolik se nových autolékáren prodalo, sice nejsou, nicméně bude to jistě obrovské číslo. Jen osobních aut je v Česku 4,5 miliónu.

Obchodní přínos celé akce dopadnul na jedničku. Lidé sice bručeli, avšak lékárničky poslušně kupovali. „Někdo se asi potřeboval zbavit zásob, je to naprosto zbytečné. Myslím si, že je to dobré, protože v nové jsou například obrázky s návodem na první pomoc, které ve staré nebyly,“ domnívají se řidiči v anketní otázce.

Nebyly tam dřív, nejsou tam ovšem vždycky ani dnes – nikde není totiž psáno, jak má leták s popisem první pomocí vypadat. Někde máte obrázky, jinde zas drobný text.
„Když se člověk dostane do krizové situace, i kdyby byl například na billboardu vedle něj přesný postup resuscitace, on je schopen si ho přečíst, ale vůbec neví, co se tam píše,“ uvádí Marek Hylebrad ze středočeské záchranky.

Jedinou správnou variantou jsou piktogramy, ideálně na obalu a ne uvnitř lékárničky. Marek z praxe ví, o čem mluví ­– kromě práce přímo v sanitce totiž školí i nás laiky. Aktuálně má za sebou dva měsíce školení s novou lékárničkou a podle něj jsou krokem zpátky – zejména kvůli resuscitační masce. „Protože nám výrazně prodlužuje interval mezi masáží a dýcháním.“ Jak vyplynulo ze školení, které záchranáři prováděli čtyřicet pět laiků masku ani nedokázalo zkompletovat. Ta je totiž v lékárničce rozložená. Třetina z těch, kteří to dokázali, ji pak nasadila sobě, i když patří na pacienta. Další třetina ji na zraněného nasadila obráceně. Celé to zdržuje a odvádí od toho podstatného – od masáže srdce. „Je krokem zpět. My se snažíme ve všech školeních lidem zdůraznit, že je potřeba co nejrychleji začít masírovat a nezabývat se dýcháním.“

Co na výtky říká ministerstvo dopravy, které s nákupem nových autolékáren k prvnímu lednu 2011 přišlo? „Já bych chtěl zdůraznit, že my na ministerstvu dopravy nejsme lékaři. Tudíž jsme se obrátili na odborníky a na ministerstvo zdravotnictví. Podstatná část toho co v autolékárně je, byly věci, které vzešly z diskuze s ministerstvem zdravotnictví,“ vysvětluje Karel Hanzelka z ministerstva dopravy. Karla Hanzelku navíc překvapuje, že se odborníci ozývají teď. Proč ministerstvo dopravy nekontaktovali už v roce 2009, kdy připravovaný obsah lékáren vešel ve známost? „Bylo to dvakrát připomínkováno Českou resuscitační radou, Odbornou společností urgentní medicíny. Ty se vyjádřily, že to nedoporučují. Avšak v roce 2011 se nám v lékárničce masky stejně objevily,“ oponuje Marek Hylebrnad.

Někdo tady tedy nemluví pravdu, nebo mu scházejí informace. Pro nás řidiče jsou důležité jiné dvě informace – zaprvé, že ministerstvo dopravy žádné změny s lékárničkamii nechystá. „Nebráníme se diskuzi o další změně obsahu. Nicméně nepřepokládám, že by to mělo být v nejbližší době,“ uzavírá Karel Hanzelka. A dodejme to vůbec nejdůležitější – pokud budete svědky nehody, zabezpečte sebe, místo nehody a v případě potřeby se hned dejte do zastavení krvácení, případě masáže srdce. Místo letáku i resuscitační masky se spolehněte spíš na rady specialistů z linky 155.

autor: pek
Spustit audio