Strážníci cedule pouze schovají

8. duben 2011

Pro všechny řidiče by mělo být dané, že v obci dodržují povolenou rychlost. V opačném případě se mohou dočkat docela vysoké pokuty, protože měřit rychlost může vedle státní policie také městská. Strážnici ale, narozdíl od svých republikových kolegů, musí šoféry na radar upozornit docela velkou cedulí na kraji silnice. Ale dlouho by to trvat nemělo – sněmovna už odhlasovala zrušení těchto značek, i když vzhledem ke schvalovacím průtahům zatím není jasné, kdy začne nařízení platit. Co by zrušení upozorňujících značek znamenalo pro řidiče, na to ať si každý odpoví sám. Jaký dopad má ale chystaná novinka v zákoně na samotné strážníky?

Názor drtivé většiny šéfů městských policií v zemi na umísťovaní cedulí na silnicích byl stejný. „Proč v obci, kde se má jezdit padesát, máme ještě jednou upozorňovat řidiče, že musí jet padesát? Je to naprosto nelogické,“ říká ředitel zlínských strážníků Milan Kladníček. Podobný názor má také ředitel městské policie v Havířově Bohuslav Muras. „Komu šlo trošku o princip, to znamená, aby se zlepšila situace v bezpečnosti silničního provozu, tak to musel odsoudit hned. Tabule se mi od začátku nelíbily a považuji je za nesmysl.“

S ještě pikantnější informací přišel bývalý řiditel brněnských strážníků Daniel Šíma. „To byl individuální návrh několika málo poslanců, kteří byli změření obecní policií, a argumenty, že si tím obecní policie jaksi vydělává do pokladny, nebyla namístě.“ Vesměs se však všichni shodli na tom, že to nebylo šťastné rozhodnutí a změnu vítají.

Vyvstává ovšem otázka, co s rozměrnými cedulemi. „Asi zůstanou někde ve skladu a pak se to přes likvidační komisi zlikviduje. Pro nás to není až takový problém, ale věřím, že například v Praze, kde měří přibližně na 80 místech, bude škoda větší,“ zvažuje opět Daniel Šíma, který mě navedl s dalším dotazem do Prahy. „Značky stály víc, jak 70 tisíc korun. My jsme domluveni, že se zatím uloží do skladu, protože nelze očekávat obdobný vývoj situace zase zpět ke značkám,“ potvrdil ředitel pražských strážníků Vladimír Kotrouž.

V Hradci Králové mají připravenou velice šikovnou variantu. „Značku přelepíme něčím jiným, účelnějším. Například, když máme oddělení prevence kriminality, které často prezentuje na akcích s dětmi v rámci dopravní výchovy, tak tam je využijeme,“ říká šéf královéhradeckých strážníků Miroslav Hloušek.

Zato v Plzni zvolili vyčkávací taktiku. „Cedule dáme do skladu a budeme je mít připravené. Já si osobně myslím, že život je změna, a co když ta změna opět nastane,“ potvrdil velitel plzeňských strážníků Antonín Šturm.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio