Toleruje se alkohol za volantem, nebo ne?

12. květen 2011

Minulý týden poslanecká sněmovna odsouhlasila největší změnu postihů za dopravní přestupky za posledních pět let. Jinak bude posuzován také alkohol a mnozí začali hovořit o prolomení tolerance alkoholu u nás.

Podle naší ankety na internetových stránkách dokonce třetinu z vás média přesvědčila, že tomu tak opravdu je. Dalších deset procent hlasujících si nový zákon nastudovalo a klidně si pod hrozbou pokuty nějaké to pivo dají a zbývajících šedesát procent prolomení tolerance alkoholu neuvěřilo. Jak to tedy je?

Je pravda, že se najde řada těch, kteří si občas nějakou tu skleničku nebo pivo před jízdou občas dají. Toto jsou odpovědi některých řidičů dotázaných v naší anketě:

„Myslel jsem si, že nenadýchám, ale jedno pivo jsem vypil.“
„Měl jsem to daleko, jsem nemocný a nemůžu chodit.“
„Někdo to určitě udělá a já bohužel nejsem výjimkou.“

Diskuse o prolomení tolerance alkoholu u nás jsou však zbytečné. V srpnu se změní pouze postihy. Řeč je stále pouze o tom, že za alkohol do 0,3 promile nebudou řidiči připsány trestné body. „Bavíme se pouze o množství alkoholu v rozmezí 0,25 až 0,3 promile, což je minimum. V každém případě hrozí pokuta a navíc zákaz řízení v rozmezí 6 až 12 měsíců. Takže žádné prolomení nulové tolerance nenastalo,“ vysvětluje šéf dopravní policie Leoš Tržil.

Jenže, rozdíl je v tom, zda jde o takzvané jedno pivo, nebo jestli je těch skleniček víc. My zůstaneme u takzvaného jednoho piva, nebo chcete-li právě hranice 0,3. „Zhruba 0,2 promile alkoholu v krvi může být jedno desetistupňové pivo, dva decilitry vína nebo malá odlivka destilátu,“ vysvětluje doktor Tomáš Zima.

Mnozí si proto myslí, že se do této hranice s jedním pivem vejdou. Ovšem na to spoléhat nelze, protože každý jsme jiný. „Alkohol působí na každého jiným způsobem a jinak ovlivňuje jeho schopnosti. Někdo může být po vypití třech piv v pohodě, ale jiný se už po malém pivu cítí ovlivněn alkoholem,“ upozorňuje Tržil.

Sebemenší hladina alkoholu je a bude trestná. „V případě, že je dechová zkouška pozitivní, opakuje se. Důvodem je v první řadě potvrzení správnosti první zkoušky, a pokud rozdíl mezi oběma zkouškami není větší než deset procent, policista koná podle stanovených postupů: sepíše záznam o dopravním přestupku, který je oznámen správnímu orgánu k projednání.“

Od počátku loňského roku, a nejinak tomu bude i po 1. srpnu, však určitá míra tolerance existuje – do 0,24 promile. Pokud tedy druhá zkouška ukáže nižší hodnotu, policista si vše jen zapíše a dál se nic neřeší. „Přestupek oznamován není, protože věc nelze vyřešit jako přestupek. Z hlediska legislativy jsou totiž dva pohledy: buď jde o požití alkoholu bezprostředně před jízdou, nebo řidič řídí v době, kdy by mohl být ovlivněn alkoholem nebo návykovou látkou. Stanovisko ministerstva zdravotnictví říká, že při hodnotě do 0,2 promile alkoholu v krvi nelze jednoznačně prokázat, že by řidič mohl být ovlivněn. A připočteme-li k tomu odchylku přístroje 0,04, dostaneme se na hodnotu 0,24 promile,“ vysvětluje Leoš Tržil.

Takže si to shrňme. Alkohol do 0,24 byl a je nepostižitelný. Tato hranice je však i s jedním pivem příliš tenká. Množství alkoholu od 0,25 do 0,3 promile bude od srpna za pokutu od 2,5 do 20 tisíc korun a zákaz řízení minimálně na šest měsíců. Ovšem nyní už bez bodů. O vyšších hladinách snad ani nemá cenu diskutovat.

autor: pgj
Spustit audio