Autem na dovolenou hlavně v klidu

2. červen 2011

Asi jsme národ skutečně motorizovaný, protože jak ukázala naše internetová anketa, většina z nás si neumí bez auta představit ani svou dovolenou – dokonce 68 procent lidí jezdí na dovolenou zásadně autem, další čtyři procenta si jej pro jistotu půjčí v místě dovolenkového pobytu, zatímco zbývajících 28 procent respondentů se naopak těší na dny odpočinku trávené bez auta.

V čem je hlavní kouzlo automobilové dovolené? Výhoda auta jako dopravního prostředku při dovolenkovém cestování je zřejmá.

„Je to pohodlnější.“
„Do auta si naložíte věci podle vlastních potřeb.“
„Člověk je mnohem pohyblivější a sám se rozhodne, kam pojede,“ odpověděli řidiči dotázaní v naší anketě.

Dopravní psycholog Karel Havlík jde dokonce ještě dál – podle něj výhoda vlastního auta na dovolené je především v nezávislosti na ostatních. „Dovolenou si mohou užívat podle svých představ. Podstata je v tom, že jde o svobodu pohybu – nemusím se na nikoho vázat, nejsem omezen jiným dopravním prostředkem a nejsem na nikom závislý.“

Jsou tady samozřejmě i nevýhody: jednak pod záminkou, že auto uveze všechno, člověk podvědomě bere více věcí, než potřebuje, a také je potřeba se na takovou cestu připravit – najít si trasu, zaplatit dálniční poplatky, zjišťovat si pravidla v cizí zemi, ale především mít auto v takovém stavu, aby nás takříkajíc cestou nevypeklo.

„Pokud je na vozidle jakákoliv závada, která by měla být výhledově odstraněna, nedoporučujeme, aby se tam nechávala a vozidlo se neuvedlo do bezchybného stavu. Oprava v zahraničí totiž může být mnohem dražší,“ radí Oldřich Očenášek ze společnosti DEKRA Automobil.

Možná i proto existuje skupina lidí, pro které je dovolená autem doslova nevhodná. Pokud totiž každý den strávíte cestou do práce za volantem třeba hodinu v kolonách a budete v tom pokračovat i na dovolené, velmi pravděpodobně si vůbec neodpočinete.

„Pro ty, kteří jezdí denně do práce – auto je pro ně například pracovním prostředkem, je rozhodně lepší, když si od něj na dovolené oddychnou a použijí jiný dopravní prostředek. Úplně nejlepší by bylo, kdyby prožili dovolenou bez jakéhokoliv dopravního prostředku,“ říká Karel Havlík.

Podobné riziko může nastat i v případě, že tisícikilometrovou cestu do Chorvatska řídí na jeden zátah pouze jeden řidič. Než se z toho totiž srovná, už jej čeká cesta zpátky. Pokud se však i přesto chystáte jet na dovolenou autem, myslete na jednu důležitou věc – nespěcháte na schůzku s přesným termínem, ale jedete na dovolenou, kde máte hlavně odpočívat.

„Způsob jízdy by měl být odpočinkový a řidič by měl být hlavně velmi obezřetný – jistě nejede sám, ale veze například rodinu. Jet na dovolenou znamená odpočívat i v autě, dělat časté přestávky a nikam nespěchat,“ uzavírá psycholog Havlík.

Mimochodem, dobré rady a tipy na dovolenou nabídne po celé léto náš nový seriál Autem po Evropě, který vysíláme každý den v 15:50.

autor: evk
Spustit audio