Účastníky tajného závodu policie znehybní

27. červen 2011

Novela zákona, která začne platit od 1. srpna, by měla policii pomoct řešit takzvané nelegální závody. Změna zákona přijde právě včas, protože už na konci srpna se budou konat Mimoňské války a už na nich se bude prezentovat zářijový Diamond Race. Pro někoho závod, pro jiného jen přátelské setkání milovníků krásných sportovních aut. Každopádně policie bude mít tentokrát možnost případnému závodění zamezit.

V první řadě je potřeba říct, co může být považováno za takzvaný nelegální závod. „Obecnou definici těchto akcí, které jsou takzvaným zvláštním užíváním pozemní komunikace, dává zákon č. 13 o pozemních komunikacích z roku 1997. Zvláštním užíváním je v podstatě jakákoliv akce, která neodpovídá běžnému užívání pozemní komunikace a kterou by mohla být ohrožena bezpečnost nebo plynulost silničního provozu. Týká se to také například sportovních akcí,“ vysvětluje právník Jan Kněžínek.

Problémem současné právní úpravy bylo, že pořádání takových podniků sice bylo zakázáno, ale nikdo nemohl trestat pouhé účastníky. Ovšem než se organizátor dohledal a sehnal, bývalo zpravidla po ní. Nově bude zákon trestat už pouhou účast. „Pojme-li policista důvodné podezření, že byl tento zákaz porušen, může vozidlu zakázat další jízdu až na dobu 48 hodin.“

Zákon samozřejmě pamatuje i na tresty, i když ty nebudou pro samotné účastníky nijak přísné. „Účastníkovi podobného závodu hrozí ve správním řízení pokuta maximálně 2,5 tisíce korun, ovšem pro pořadatele závodu je pokuta daleko vyšší – až do půl miliónu korun.“

Jenže jedna věc je zákon, druhá každodenní život. „V praxi je problém prokázat, že jde o takovouto akci, a na tom v minulosti ztroskotala většina případů podobných akcí, které bývaly mediálně označovány za tajné závody. Nakonec nikdo potrestán nebyl, protože se nepodařilo prokázat, že by skutečně o tajný závod šlo,“ uzavírá Jan Kněžínek.

Tento problém přetrvá i nadále. Nově však bude moct policista účastníkovi vozidlo na dva dny zadržet a znemožnit mu tak účast. Navíc tak bude moct učinit opakovaně. A i kdyby se účast na nelegálním závodě nakonec neprokázala, pro zadrženého účastníka už stejně závod skončí.

autor: pgj
Spustit audio