Povinné ručení nemůže skončit kvůli nezaplacené splátce

27. červen 2011

Prázdniny jsou dobou cestování autem. Na evropské silnice se prý letos vydá rekordních 190 miliónů aut, takže pravděpodobnost nehody je poměrně vysoká. O to víc je důležité mít povinné ručení, ovšem platné povinné ručení.

Na rozdíl od ostatních majetkových či životních pojistek, které člověk uzavírá především kvůli sobě, povinné ručení je pojistkou za škody, které způsobí svým autem někomu jinému. I proto smlouva o povinném ručení nemůže být ze strany pojišťovny vypovězena, aniž by o tom klient byl informován.

„Pokud máte u pojišťovny dluh na pojistném, pojišťovna sice má právo pojistnou smlouvu ukončit, ale musí vás o tom informovat doporučeným dopisem,“ přibližuje výklad zákona o pojistné smlouvě Pavel Ronovský ze serveru Top-pojištění.cz.

Podstatné je, že po celou dobu, než se dluh vyřeší, jste stále pojištěni. To určitě oceníte, pokud jste jen zapomnětlivec a není vaším cílem přestat povinné ručení platit. „Pojišťovna nemůže dělat takzvaně mrtvého brouka, ale pokud opravdu dlužíte pojistné, musí vám prokazatelně doručit upomínku, na které je jasně řečeno, že dlužíte a pohledávku musíte do určité doby zaplatit. Teprve pokud byste nereagovali na tyto upomínky, pojištění zaniká,“ potvrzuje Milan Kaněra z ČSOB pojišťovny.

Pokud je však důvodem vašeho nezaplacení jedné splátky fakt, že na to prostě v té chvíli nemáte, je určitě velkou výhodou, pokud máte nastaven delší interval placení, třeba půlroční nebo roční. Díky tomu je větší prostor i pro doplacení dlužné částky. Například v případě půlroční platby se dá první upomínka čekat tak po čtyřech týdnech. „Záleží na tom, jak které pojišťovny to mají nastavené, každopádně pojišťovna vám v upomínacím dopise musí říct, do kdy musíte částku zaplatit. Do té doby jste však stále pojištěn.“

Samozřejmě se nedopatřením může stát, že vás pojišťovna nebude o neuhrazené splátce informovat. V tom případě je to její problém – ona je povinna vám to sdělit. Pokud není schopna doložit, že to udělala, jste povinným ručením stále chráněni. Na druhou stranu, pokud chcete změnit pojišťovnu, jste povinni informovat tu starou o ukončení smlouvy minimálně šest týdnů před výročním dnem, tedy dnem podpisu. Přesto existují možnosti, jak smlouvu vypovědět s okamžitou platností.

„Dle zákona existuje přímo výčet případů, kdy máte právo pojištění kdykoliv ukončit. Nejčastějším případem je totální škoda, kdy vůz už není pojistný, prodej nebo převod vozu nebo odevzdání registrační značky do depozita,“ dodává Pavel Ronovský.

V těchto případech je pojišťovna povinna vrátit vám přeplatek z už zaplaceného povinného ručení. Některé ústavy to však s odkazem na to, že auto mělo nějakou škodní událost, nedělají. Právní oporu tento jejich krok ovšem nemá.

autor: evk
Spustit audio