Anketu Auto roku 2012 KMN vyhrál Range Rover Evoque

14. prosinec 2011

Karel IV. usedl na český trůn v roce 1347 a vládl dlouhých 31 let. Marie Terezie zase panovala v letech 1740 až 1780, tedy předlouhých 40 let. To automobiloví králové a královny mají dobu svého panování o poznání kratší. Jejich vláda totiž trvá pouhý rok. Výhodou automobilových panovníků je, že nemusí být modré krve a na trůn může usednout jak šlechtic, tak plebejec. Letos se to však podařilo čistokrevnému britskému aristokratovi.

Základem každé ankety je porota. Ta se v případě Auta roku Klubu motoristických novinářů (KMN) skládá z vybraných předních motoristických publicistů a o jejím složení hlasuje výbor KMN. Současně se vybírají nominované vozy, které musejí splnit řadu podmínek. Prostě už samotná příprava zabere týdny a měsíce času. Na jejím konci pak jsou dvě suchá čísla.

„Letos bylo nominováno 34 vozů a rozhodovalo o nich 41 porotců,“ konstatuje místopředseda poroty Michal Štengl.

Novináři se s auty seznámí, svezou se těmi, které nestihli v průběhu roku otestovat ve svých redakcích, a vyberou pět svých favoritů. „Do finále se dostaly vozy Ford Focus, Hyundai i40, Kia Rio, Range Rover Evoque a Škoda Citigo,“ vyjmenovává podle abecedy letošní finalisty předseda KMN Jan Říha.

Jen pro zajímavost, těsně za branami finále zůstaly takové hvězdy jako Mercedes-Benz třídy B, Audi A6 nebo Volkswagen Beetle.

Někdy jsou to složité počty

Range Rover Evoque

Každý ze 41 porotců má k dispozici 25 bodů, které musí rozdělit tak, že jednoznačně určí svého favorita a udělí mu nejvyšší počet bodů – nesmí jich být však víc než deset. Leckdy tak jde o vysokou matematiku.

Největší počítání se letos odehrálo až při samotném slavnostním večeru. Postupně jsme se dozvídali, že pátá skončila Kia Rio a čtvrtý Hyundai i40, tedy zástupci korejských automobilek, což je vzhledem k jejich ještě nedávné pověsti určitě úspěch.

„Dnes už to není žádné překvapení. Korejské automobily jsou kvalitní a na vysoké technické úrovni. Skoro bych řekl, že korejské automobilky se učily ještě rychleji než kdysi japonské,“ prozrazuje předseda poroty Tomáš Hyan.

Pro mnohé bylo překvapením třetí místo novinky největší domácí automobilky, vozu Škoda Citigo. „Třetí místo je podle mě velmi dobré a ve své kategorii je vůz jistě na špici. Je to však rozměrově malý automobil a lidé u nás dávají přednost větším vozům,“ komentuje Hyan.

Čechy oblíbený focus opět boduje

Range Rover Evoque

Potom už šlo do tuhého. Jako první jméno z poslední dvojice zaznělo Ford Focus, a bylo tedy jasné, že králem ankety Auto roku 2012 Klubu motoristických novinářů se překvapivě stává Range Rover Evoque.

„Muselo to být pro mnohé lidi překvapením, protože automobily kategorie SUV většinou nevítězí. Nicméně kdo měl možnost se s vozem svézt a komu se líbí neotřelý design, musí pro toto auto vzplanout,“ dodává předseda poroty KMN.

Radost ředitele značek Jaguar a Land Rover v České republice Alexandra Vyšeka po slavnostním vyhlášení neznala mezí. „První, co mě napadlo, bylo, že teď budu muset psát do celého světa, aby lidé uvěřili, že náš vůz byl v České republice zvolen autem roku.“

Land Rover z rodu Range Roverů zvaný Evoque vystřídá na trůnu spanilou italskou princeznu Alfu Romeo Giulietta.

autor: pgj
Spustit audio