Kontrola policistou v civilu je výjimečná, ale dojít k ní může

20. červenec 2012

Policie nás může zastavit z civilního auta a v civilu. Ano, i na to má právo. Jedná se ovšem o výjimečné situace. I pro policisty totiž platí určitá pravidla, tedy i to, jak nás mohou zastavovat. Zjednodušeně řečeno, ale tak mohou učinit kdykoliv a kdekoliv, zepředu nebo zezadu, ale musí k tomu mít oprávněný důvod.

Pokud se objeví policejní auto a houkne si na nás s rozsvíceným nápisem Stop, pak musíme zastavit. A co uslyšíme? „Dobrý den, pane řidiči,“ přibližuje pozdrav, který bychom měli slyšet vždy po zastavení policistou šéf dopravní policie Leoš Tržil.

Policejní auto nás může stavět nejen tím, že nás předjede, ale i zezadu. I v tu chvíli jsme povinni n prvním bezpečném místě zastavit. Může nás stavět v barvách policie i auto neoznačené.

„Pokud je vozidlo pomalované, tak v tom není problém,“ potvrzuje Leoš Tržil. „Pokud jde o civilní vozidla, jsou naše nápisy Stop, policie zpravidla doplněny i modrým světlem.“

Policista přitom nemusí mít uniformu. „Zpravidla ji má, ve zcela výjimečným případech se však může stát, že z policejního vozidla vystoupí policista v civilu. Pak se musí prokázat příslušným služebním průkazem,“ upozorňuje šéf dopravní policie.

V případě obav volejte linku 158

Co když máme obavy, že se nejedná o policisty, ale o podvodníky? V dnešní době je možné všechno.

„Doporučil bych zavolat na linku 158. Ideální by bylo nadiktovat jim i registrační značku vozidla, které vás zastavilo. Hlídky, které jsou poblíž, se na to pak zaměří – pokud samozřejmě neplní důležitější úkoly. Rozhodě však není problém vozidlo prověřit a následně to řešit i sjeho případným vlastníkem,“ upozorňuje Leoš Tržil.

Máme-li oprávněné obavy, máme právo dojet na místo, kde budeme nejen moci bezpečně zastavit, ale i kde se budeme cítit bezpečně.

autor: pgj
Spustit audio