Odborníci radí: než obvaz z autolékárničky, raději kus látky

3. prosinec 2010

Od počátku nového roku budou muset mít všichni motoristé ve svých autech autolékárničky podle nové vyhlášky. U nás přitom jezdí na 4,5 miliónu osobních aut a další tři čtvrtě miliónu užitkových, z čehož plyne, že se jedná o nemalý byznys.

Cena jedné lékárničky se pohybuje kolem tří set korun za kus, takže celkem budeme muset ze svých kapes vytáhnout zhruba 1,5 miliardy korun. Dostáváme však za své peníze zdravotnický materiál, který nám při případném poskytování první pomoci opravdu k něčemu bude, nebo i nadále budeme pouze plnit zákonnou povinnost?

Pokusil se to zjistit Motožurnál Českého rozhlasu 1 ve svém srovnávacím testu nejprodávanějších lékárniček. Na různých místech republiky, u čerpacích stanic, ale i v hypermarketech nebo železářstvích jsme nakoupili osm lékárniček a společně s odborníky je postupně prohlédli a rozebrali.

Zaměřili jsme se především na jejich funkčnost a praktičnost s ohledem na situace, které při poskytování pomoci po dopravní nehodě mohou nastat. Proto jsme nůžky například podrobili testu stříhání bezpečnostního pásu, obvazy a náplasti se snažili použít k ošetření rány a škrtidla napínali až na samou mez. A výsledek? Nic moc.

Obal
Nejfrekventovanějším obalem autolékárniček je plastová krabička se zámky, která je praktická. Chrání materiál před poškozením například těžkými předměty v zavazadlovém prostoru a při použití se materiál nerozsype po okolí. Výjimkou byl velmi praktický kufřík výrobce Wallace Cameron s přihrádkami, držadlem i možností uchycení držáku lékárničky napevno ve vozidle.

Autolékárnička – výrobce Wallace Cameron

Ten lze jednoznačně hodnotit jako nejlepší a naprosto ideální řešení. Naopak dvě lékárničky byly v látkových pouzdrech na zip, které jsou sice skladnější, ale z hlediska použití nepraktické. Při rozepínání hrozí riziko zadrhnutí a zaseknutí zipu zachycením igelitového obalu zdravotnického materiálu uvnitř a navíc je zapotřebí materiál při použití vysypat na volnou plochu, což ve stresu a například v noci nebo za špatného počasí není ideální.

Zhodnocení: Doporučujeme plastové obaly v podobě krabiček. Ideál v podobě kufříku se prodraží, ale je nejpraktičtější.

Nůžky
Nůžky byly jednou z největších slabin starých autolékárniček. To se jasně stanoveným předpisem změnilo výrazně k lepšímu. Všechny byly podrobeny zkoušce přestřižení bezpečnostního pásu a prošly na výbornou. Pouze ve dvou případech (u lékárniček společnosti Panacea a Wallace Cameron) byly nůžky plechové, což může za určitých okolností vést k jejich deformaci. Testovací pás přestřihly všechny bez jakéhokoli zaváhání a nutného vyvinutí větší síly.

Nůžky musejí přestřihnout i bezpečnostní pás

Zhodnocení: Celkově byly nůžky nejpříjemnějším překvapením testu a všechny perfektně plní svůj účel.

Resuscitační maska
V zásadě byly lékárničky vybaveny třemi druhy masek. Panacea obsahovala masku s nafukovacím okrajem, u něhož hrozí, přestože je zde ventilek, riziko vyfouknutí vlivem času a častou změnou teplot v interiéru auta. Na druhou stranu jako jediná nevyžadovala montáž náústku. Tři lékárničky byly vybaveny jednoduchou plastovou maskou, u níž je nejmenší riziko ztráty funkčnosti vlivem stáří.

Resuscitační masky

Tři lékárničky byly vybaveny maskami s měkčeným okrajem, které se jeví jako nejpřijatelnější kombinace funkčnosti, trvanlivosti a komfortu.Všechny tyto masky ovšem vyžadovaly správné nasazení náustku, což je sice možné jedním jediným způsobem, ale je potřeba si uvědomit, že laik bude jednat ve stresu a jakákoli činnost a rozhodování navíc mu situaci ztěžuje.

Zhodnocení: Celkově k maskám nebyly vážné výhrady a liší se pouze drobnými detaily, které by v případě potřeby neměly hrát významnější roli.

Leták s první pomocí
Je až s podivemm jaké rozdíly mohou být v pojetí takto zásadní pomůcky. Většina výrobců se spokojila s pouhým opsáním povinného textu vyhlášky, což je naprosto nedostatečné. Navíc informace jsou natištěny jen na kusu papíru, který po otevření lékárničky na místě nehody snadno uletí nebo se zničí nepřízní počasí. Na druhé straně vyčnívají lékárničky Wallace Cameron s jednoduchým návodem s piktogramy navíc zataveným do tvrdé fólie a obdobně řešené letáky od firmy Lubomír Demel.

Karta pro poskytnutí první pomoci

Samostatnou kapitolou je příručka první pomoci od firmy Hartmann-Rico, která je naprosto vyčerpávající, a díky piktogramům dokonale intuitivní a přehledná, ale bohužel pro použití ve stresové situaci na místě nehody nepoužitelná. Kdo si však udělá čas a přečte si ji za domácí úkol, bude vědět víc než 99 procent řidičů.

Zhodnocení: Stálo by za úvahu stanovit přímo vyhláškou podobu a zhotovení letáku. Laik ani se sebelepším vybavením nebude bez potřebných informací schopen poskytnout potřebnou pomoc. Navíc by měly být informace, minimálně nejdůležitější telefonní čísla, umístěny přímo na obalu tak, aby se leták při vybalování neztratil nebo neponičil. I přes určitý posun o snahu poskytnout alespoň nějaké informace se jedná jednoznačně, až na výjimky, o velkou slabinu současných lékárniček.

Obvazový materiál
Jedním slovem průšvih. I vítěz předchozích testů, lékárnička Hartman, se v této oblasti zhoršila. Přesto měla nad ostatními navrch. Jako jediná nabídla tlakový obvaz s alespoň jakousi možností použití. Větší polštářky nabídla také lékárnička Wallace Cameron, ale obvazy zase byly až nepochopitelně krátké. Ostatní lékárničky nabídly obvazy, které se velmi snadno trhaly, třepily a zkrátka byly nepoužitelné. Jediným řešením, například při potřebě tlakového obvazu, je u těchto lékárniček použití nerozmotaného dalšího obvazu nebo nerozloženého trojcípého šátku jako polštářku a převázání dalším obvazem.

Obvazový materiál

Zhodnocení: Obvazový materiál je prakticky nepoužitelný. Třepí se, trhá a polštářky tlakových obvazů nemají dostatečnou velikost. Evidentní snaha o úsporu se projevila právě v této části vybavení lékárniček. Kvalita je doslova tristní.

Náplasti
Polštářkové náplasti určené na drobná poranění se pro první pomoc při traumatech při nehodách zcela nehodí. Naopak důležitou součástí, například při ošetření pneumotoraxu, jsou náplasti s cívkou. Pouze dvě lékárničky měly klasickou plastovou cívku, která značně usnadňuje manipulaci. Ostatní byly vybaveny obyčejnými cívkami s náplastí prakticky shodné kvality. Pouze jedna lékárnička byla vybavena pevnější látkovou náplastí, bohužel její lepící schopnosti výrazně zaostávaly za ostatními a pohybovaly se na hranici použitelnosti.

Logo

Zhodnocení: Náplasti lze celkově zhodnotit jako vyhovující, ale jejich kvalitu by byla potřeba zlepšit.

Škrtidlo
Stejně jako v případě nůžek zmizely náhražky v podobě centimetr široké gumičky, s čímž jsme se donedávna běžně setkávali. Všechny lékárničky byly vybaveny škrtidlem odpovídající kvality a plně funkčním. Jediné škrtidlo, které lehce vyčnívalo nad ostatními, bylo z lékárničky od výrobce AGBA, a to díky pružnosti a pevnosti použité gumy.

Škrtidlo

Zhodnocení: Bez výhrad. Po „gumičkách“ v předchozích lékárničkách se jedná o velký krok vpřed.

Termofólie
Všechny termofólie odpovídaly vyhlášce, jejich použití je bezproblémové a nebyly k nim žádné výhrady.

CELKOVÉ HODNOCENÍ:

Jaroslav Větvička, šéflékař státní reprezentace
„U nových lékárniček se určitě jedná o posun vpřed. Dalo by se zapracovat na návodu s první pomocí, kdy by stálo za úvahu použití piktogramů. Lidé totiž zpravidla nevědí, co mají dělat, a dopravní nehoda je stresující událost, kdy nemají čas cokoliv studovat. Největším překvapením pro mne byla úroveň nůžek. Ze své praxe sportovního lékaře vím, že bez kvalitních nůžek jste ztraceni. Naopak velkým zklamáním byly obvazy. Dokážu si představit, že bych z těchto lékárniček sestavil jednu, která by však do ideálu – v mém případě kufříku, který s sebou nosím – měla daleko.“

Alan Ryba, lektor pražské záchranné služby
„Především by stálo za úvahu, zda by nebylo lepší investovat nebo nějak upravit povinnost se vzdělávat v této oblasti, protože úroveň znalosti první pomoci je u nás velmi špatná. Kdo umí poskytnout první pomoc, dokázal by to i bez materiálů v dnešních lékárničkách. Proto bych kladl daleko větší důraz na úroveň a hlavně jednoduchost a přehlednost letáku s informacemi, jak první pomoc poskytnout. Tady jsou velké rezervy.“

„Stejně tak pro mne byla zklamáním úroveň obvazových materiálů. Ani nejlepší z nich, a to se týkalo pouze jedné lékárničky, by nestačily na ošetření traumatických zranění jako je například otevřená zlomenina s masivním krvácením. V řadě případů by bylo lepší, kdyby zachránce použil utržený kus nějaké látky, třeba rukáv, nebo i dámskou vložku, která je díky savosti mnohem vhodnější než zkoumané obvazy. V médiích se objevily výhrady například k resuscitačním maskám, ale já se domnívám, že jsou naopak dobré, protože na místě nehody vždy může být někdo, kdo ji dokáže použít. A ty v lékárničkách jsou funkční. Stejně tak pro mne byly příjemným překvapením nůžky a škrtidla, k nimž prakticky nemám výhrady a prokázali jsme jejich funkčnost,“ dodává Alan Ryba.

Petr Jansa, Radiožurnál
„Jako poučený laik bych v případě potřeby neměl čas a neřešil informace v příbalovém letáku. Daleko víc bych uvítal rady, zda s raněným hýbat nebo zda motorkáři sejmout helmu a za jakých okolností. Přestřižení pásů by nebyl v žádném případě problém, na zastavení krvácení nebo vytvoření tlakového obvazu bych však použil raději roztrhané oblečení než obvazy z lékárničky. Kdybych tuto zkušenost s lékárničkami neměl, pravděpodobně bych se zbytečně zdržoval snahou o jejich použití, abych nakonec stejně skončil u zmiňovaného improvizovaného řešení.“

VýrobceWallace CameronHartmann – RicoLubomír Demel (červený plastový obal)
Lubomír Demel (černý textilní obal)
PanaceaAGBABorgiBorgi
Obal13132222
Leták12113233
Tlakový obvaz21333333
Ostatní obvazový materiál32333333
Náplast11222222
Maska12111122
Nůžky21111211
Rouška13333333
Výsledná známka1,51,881,882,132,252,252,382,38
Cena v Kč
450
299
295
295
290
230
249
249

Pozn.: 1 – velmi dobré, 2 – vyhovující, 3 – nevyhovující

Lékárničky jsme nakoupili v průběhu minulého víkendu při cestách po České republice mezi Prahou, Strakonicemi a Berounem, a to nejen u čerpacích stanic, ale i v hypermarketu Albert nebo železářství V. J. Rousek. Lékárničky dvou výrobců (Lubomír Demel a Borgi) distribuovaly různé firmy, proto se v testu objevily dvakrát. Na řadě míst jsme potkávali už zakoupené typy, například pod autolékárničkou Tesco se skrývá oranžová krabice firmy Borgi, naopak třeba v Kauflandu v době naší návštěvy lékárnička v nabídce nebyla.

autor: pgj
Spustit audio