Přezutí zimních pneu na letní není povinné, ale vhodné

9. duben 2013

Jaro si letos dává na čas. Je prakticky polovina dubna a na řadě míst stále ještě leží nebo dokonce i chvílemi padá sníh. Netrpěliví řidiči ovšem míří do pneuservisů, aby přezuli na letní pneumatiky. Otázka je, zda je to už skutečně potřeba.

Počasí těchto dnů totiž dává spíše za pravdu těm, kteří ještě vyčkávají na zimních. Rozmary aprílového počasí totiž řidičům nepřejí. Přes den ovšem teploty vystoupají na deset i více stupňů, chvílemi navíc vysvitne sluníčko, a to už mnohé vede do pneuservisu.

Jenže ty pomalu hlásí obsazeno. „Momentálně objednáváme do druhého dne, nicméně kapacita se velmi rychle zaplňuje. Předpokládám, že během jednoho nebo dvou týdnů bude plno,“ popisuje situaci Petr Nešpor z Autoservisu Garant.

Jeho slova potvrzuje i Robert Červený ze stejnojmenného pneuservisu. „Jsme schopni objednat ještě na tento týden, ale zájem neustále roste. Doporučuji proto, co nejdříve se objednat,“ radí.

Ovšem je třeba mít na paměti právě značný rozdíl mezi nočními a denními teplotami. „Teplota vozovky může být v průběhu dne klidně 13 stupňů, ale k večeru se teplota může blížit nule, nebo dokonce klesnout do záporných hodnot. Pak je třeba si uvědomit, že na prochladnuté vozovce se může místy objevit námraza a je třeba snížit rychlost jízdy,“ upozorňuje Jiří Patera z Polygonu Most.

Zimní pneu v létě ano, ale opatrně

Přezutí na letní pneumatiky nikdo nenařizuje, tato povinnost platí pouze u zimních. Ty tedy můžete na autě klidně nechat zvlášť v případě, když víte, že na podzim budete muset koupit nové.

„Pokud mám starší zimní pneumatiky a je zjevné, že už nemají dostatečný vzorek, nebál bych se je dojezdit do června nebo do července,“ domnívá se odborník na pneumatiky Pavel Procházka.

V takovém případě je však potřeba mít na paměti, že ve dne, kdy se teploty vyšplhají i nad deset stupňů, má zimní pneumatika měkčí směs a podstatně více lamelek. „Když řidič pneumatiku zahřívá například rychlou jízdou, agresivními manévry nebo prudkým brzděním, ztrácí adhezi, prodlužuje se brzdná dráha a pneumatika hůře vede stopu,“ popisuje Patera.

Každopádně proměnlivé počasí těchto dnů vyžaduje od řidičů myslet na to, co mají na autě obuto.

autor: pgj
Spustit audio