Zimní nafta netuhne ani v 20stupňových mrazech

3. prosinec 2012

V průběhu měsíce listopadu spadla cena benzínu takřka o 1,50 koruny. Podle společnosti CCS se litr Naturalu 95 prodával k 30. listopadu za 35,57 koruny. Nafta, vzhledem k tomu, že je topná sezóna, zlevnila podstatně méně – o 52 haléřů na průměrných 36,11 koruny za litr. Pro motoristy je však s příchodem zimy důležité, že od tohoto víkendu už by měli všude natankovat pouze takzvanou zimní naftu.

Předtím než zima a především mrazy vypuknou naplno, máme ještě čas dohnat případné resty. Zvlášť majitelé aut s naftovými motory by se před teplotami hluboko pod nulou měli mít na pozoru.

„Před zimní sezónou by měl motorista nechat zkontrolovat palivový filtr, odstranit z něj vodu, nebo ho případně vyměnit, protože jinak jsou podmínky pro palivo výrazně zhoršené,“ doporučuje Vladimír Třebízský ze společnosti SGS divize paliv a maziv.

U nás sice nazýváme zimní naftu zimní, ale ona je to správně nafta pro mírné klima. „Pro zimní motorovou naftu třídy F pro mírné klima platí, že musí mít nízkoteplotní vlastnost filtrovatelnost -20 °C,“ konstatuje Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu.

V prosinci už jen zimní naftu

Rafinerie tuto naftu distribuují už od poloviny listopadu. „Velké distribuční řetězce potřebují přibližně 14 dní, aby stávající zásobu nafty třídy D (přechodová s filtrovatelností -10°C) obměnily a od 1. prosince mohli spotřebitelé tankovat klasickou zimní motorovou naftu,“ vysvětluje Loula.

Dopadlo by to pak stejně jako v případě motoristy, který má třeba polovinu nádrže letní nafty. „Pokud byste měli nádrž do poloviny zaplněnou letní motorovou naftou, která má filtrovatelnost 0, maximálně -2 °C, tak po doplnění přechodovou nebo i zimní naftou se může výsledná hodnota filtrovatelnosti dostat na -8 °C,“ popisuje Loula.

Pak se původně krásné zimní ráno, kdy mrazy přicházejí nejčastěji s blankytnou oblohou bez mraků, pěkně zoškliví. „Pokud byste použili letní naftu v zimním období při teplotách hluboce pod bodem mrazu, z motorové nafty takzvaně vypadnou parafíny, ucpe se palivový filtr a přeruší se dodávka paliva,“ uzavírá Vladimír Třebízský.

Auto zkrátka nenastartujete a nezbude vám nic jiného než ho dostat někam, kde nafta opět povolí, tedy do tepla.

autor: pgj
Spustit audio