Za 15 minut připraví pneuservis vaše auto na zimu

18. říjen 2012

Na jaře letní za zimní, na podzim zimní za letní. Věčný koloběh motoristova života. Zatímco na jaře nás k přezouvání nic nenutí, na podzim je situace složitější. Jakmile se totiž po 1. listopadu objeví námraza, náledí nebo dokonce sníh, můžeme se na cestu vydat pouze na zimních pneumatikách.

Proto právě v těchto dnech prakticky každý majitel auta míří do pneuservisu a možná váhá, jestli se opakované sundávání pneumatik z ráfku nemůže na nich nějak podepsat. Není lepší mít druhou sadu pneumatik také na discích?

„Není to velké riziko, ale samozřejmě záleží na kvalitě pneumatik. Pokud kupujete nové pneumatiky, tedy nebavíme se o protektorech, kde je problematika životnosti složitější, máte jistotu, že budou těsnit vlastní patkou o disk.

Při sundávání pneumatiky však může dojít k poškození patky, což zapříčiní únik vzduchu a to může vést i k poškození celé pneumatiky,“ říká Robert Červený, šéf pneuservisu v pražském Radotíně.

Přezouvat kola bez vyvážení je jako házet hrách na zeď

Jednomu vozidlu se najednou věnují až tři mechanici, kola postupně přezují a následně je nechají vyvážit. „Každý by si měl uvědomit, že vzhledem ke stavu našich silnic projede za půl roku statisíce děr a nerovností. Při nárazech určitě dojde k určitému posunutí těžiště, a je proto třeba kola vyvážit.

Větší nevyváženost se při jízdě promítá i do volantu, který se v určité rychlosti začne chvět. Vibrace menšího rázu, které řidič nemusí pocítit, procházejí přes všechny podvozkové skupiny, tedy ložiska, tlumiče, čepy a řízení,“ vysvětluje Červený.

Správný tlak v pneumatikách prodlužuje jejich životnost

V neposlední řadě je důležité pneumatiku správně nahustit. Lidé si totiž neuvědomují, že vzduch, který je zadarmo, jim může ušetřit nemalé peníze. „Každé vozidlo má předepsaný tlak na přední a zadní nápravu s přihlédnutím k aktuálnímu zatížení. To je důležité dodržovat,“ nabádá Červený.

Tlak byste měli kontrolovat v intervalu 14 dní, protože vzduch z pneumatik prostě více či méně uniká. Podhuštěné pneumatiky zvyšují spotřebu vozu a navíc se rychleji opotřebovávají.

Po 15 minutách je auto už téměř připraveno na zimu, ještě je třeba zkontrolovat zimní náplň do ostřikovače a nemrznoucí kapalinu v chladiči, ale to už je na vás.

autor: pgj
Spustit audio