Výhody a nevýhody přenosných navigací

14. leden 2008

Motoristickým hitem jsou v poslední době nejrůznější navigační systémy. Ti, co na to mají, si ji nechají namontovat přímo do nového auta. Stále více lidí si ale své auto dovybavuje přenosnou navigací v nejrůznějších podobách. Především pro řidiče nejrůznějších rozvážkových služeb nebo taxikáře jsou neocenitelnými pomocníky. Mají své výhody, ale i nevýhody.

Největší výhodou je to, že ji nenecháváme v autě a neláká tak zloděje. Řada lidí si navigační programy pořizuje do mobilního telefonu nebo osobního počítače.

"Nespornou výhodou jsou nižší pořizovací náklady, protože většina uživatelů si tuto mapu pořizuje k zařízení, které už vlastní - mobilní telefon nebo PDA," říká Michael Stockert z Blaupunktu.

Má to ale i svoji odvrácenou stranu.

"Nevýhoda je ta, že mapy jsou aplikovány do zařízení, které jsou primárně určeny pro jiné účely, a proto celek není zcela sourodý. Z toho důvodu nelze využít některé další funkce, které mají zařízení určené pouze pro provoz navigačních systémů."

Další skupinou jsou přístroje určené především k navigaci, ale i ty už nabízí další funkce.

"Dnes jsou na trh uváděny produkty, které kromě možnosti přehrávání hudebních souborů MP3 zvládnou také přehrávání videosouborů, umožňují možnost připojení couvacích kamer nebo jiného zdroje videa. Dokonce se objevují přístroje, které umožní příjem digitálního signálu pro televizní vysílání."

Narozdíl od navigací montovaných přímo výrobci aut mají přenosné navigace zásadní nevýhodu. Spoléhají pouze na signál z družice.

"Síla signálu bývá ovlivněna konstrukcí vozidla, takže v užitkových autech je třeba dbát na to, aby signál nebyl zastíněný střechou vozu."

Při koupi přenosné navigace je dobré vědět, jak je konkrétní auto konstruováno, protože kvalitu signálu mohou ovlivnit i další skutečnosti.

"Například vrstva při pokovení skla vozidla, nebo vyhřívané čelní sklo. Důležité je také samotné umístění navigace v autě. Je potřeba dbát zásady, aby anténa od přenosné navigace měla dosah na venkovní prostor."

Ze zkušenosti mohu potvrdit, že zatímco navigační mapa ukazovala moji polohu v zapadlé jihočeské vesničce, fyzicky už jsem dávno byl v Praze. Ano, pokovená skla... I to se dá samozřejmě řešit, například externí anténou.

autor: pgj
Spustit audio