Spotřebu zvyšuje i ucpaný filtr

9. září 2008

Kdo chce jezdit, jak se říká, na spotřebu, tedy úsporně, musí myslet na všechno. Teď nemám na mysli jen lehkou nohu na plynu nebo předvídavou jízdu, ale také technický stav auta. Musíme hlídat například správný tlak v pneumatikách, ale také stav podvozku či motoru.

Vezměme to postupně. Spotřebu totiž zvyšuje špatný stav řady dílů. Tak třeba vstřikovače.

"Vstřikovač bude vždy záležitostí pro odborníka, který posoudí, zda správně otevírá, jestli jeho konec - v případě přímého vstřikování - není poškozen opálením. Vstřikovač v případě opotřebení nebo mechanického poškození je potom schopen dát větší dávku, než na jakou je navržen," upozorňuje Milan Ernest z Bosche.

Dále musí správně pracovat takzvaná lambda sonda, která monitoruje výfukové plyny.

"Poškozená lambda sonda posílá chybný údaj řídící jednotce a potom dochází ke špatnému poměru paliva a vzduchu. Je to vždy v neprospěch spotřeby, protože vstřikované množství paliva je vyšší, než bylo potřebné."

Spotřeba v takovém případě může narůst až o 15 procent. Důležité je také dodržovat předepsanou výměnu svíček. Pokud je překročen doporučený nájezd kilometrů, dochází k opalování elektrod zapalovacích svíček benzínového motoru.

"To klade vyšší nároky na přeskok jiskry, která pak není kvalitní, prohoření paliva není dokonalé, a to je přímá cesta ke zvýšení spotřeby paliva."

U žhavících svíček naftového motoru budeme mít problémy hlavně při startu.

"V průběhu jízdy není u dieselového motoru žhavící svíčka v činnosti, ale při startu na to bude řídící systém vozidla reagovat tak, že bude při startu zvyšovat dávku paliva. Tím nejen vzroste spotřeba, ale také se rapidně zhorší emise ve výfukových plynech."

To by byl motor, ale spotřebu nám mohou zvýšit i zanešené filtry, přes které proudí vzduch do kabiny.

"Je to dáno tím, že vzduch prochází přes filtr obtížněji a musíte zapnout ventilátor na vyšší výkon. V tu chvíli si zvyšujete spotřebu, protože musíte vyrábět více energie."

Ostatně, máte-li palubní počítač s údajem okamžité spotřeby, zkuste nastartovat bez toho, aniž byste měli cokoli zapnuto, a postupně zapínejte jednotlivé spotřebiče - autorádio, klimatizaci, světla, a tak dále. Budete se divit. Na volnoběh vám spotřeba může vzrůst až o sto procent.

autor: pgj
Spustit audio