Motor auta žádný záběh nepotřebuje

24. leden 2012

Až si jednou koupíte nové auto, pokud jste si ho už nekoupili, jak se postaráte o jeho zbrusu nový, tedy nezajetý motor? Zvolíte záběh mírný a klidný, nebo po vzoru automobilových závodníků dáte svému motoru zabrat hned po prvním nastartování? Víte, co doporučují automobiloví znalci? Překvapivě skoro nic.

Téma záběhu nového motoru sice možná zdánlivě není většinové, protože zdaleka ne každý je v situaci, kdy si bude moct v těchto dnech pořídit nové auto. Ovšem, jak se říká, co není, může být.

„Představa o záběhu motoru z let minulých, řekněme před deseti, dvaceti lety, byla taková, že s ním musím zacházet opatrně, abych ho nepřetěžoval. To už však u současných motorů v podstatě neexistuje,“ říká hned v úvodu Jan Karnolt, šéfškolitel Fordu.

Současná přesnost výroby může za to, že pojem „záběh motoru“ už v návodu k obsluze u moderního auta nenajdete. „Motory vozidel bývají z výroby plněny záběhovými oleji s určitým obsahem abraziv, takže už po první startu dochází k řízenému lapování povrchu. To je záběh motoru bez přímé účasti řidiče,“ vysvětluje Karnolt.

Nový motor už sice žádnou extra péči nepotřebuje, ale měli byste nechat zaběhnout pneumatiky a brzdy. Pneumatiky se na své standardní vlastnosti dostanou po ujetí pěti set kilometrů, brzdy chtějí třikrát tolik. „Návod k obsluze říká, abyste v prvních 1500 kilometrech neprováděli žádné extrémní úkony s brzdou nebo se spojkou. Počítejte také s tím, že brzdný účinek a záběr spojky může probíhat v delších časech,“ pokračuje odborník.

Není důležitý maximální výkon, ale otáčky motoru

Informace jak o záběhu nových gum, tak nových kotoučů i destiček se pochopitelně týkají každé jejich výměny, a proto bychom se tím měli řídit i my, co máme auta vyrobená už dřív.

Vraťme se ještě zpátky k motorům. Záběh jako takový sice už neexistuje, ovšem pokud si chcete nechat proradit od experta, vytáčejte motor do otáček, kde má maximální točivý moment. Ne maximální výkon, ten nás nezajímá.

„V tomto režimu pracují všechny komponenty motoru při optimálních podmínkách. Maximální výkon znamená sešlápnutý plyn na podlahu, tedy maximální otáčky motoru, ale to není pro motor vhodné. Emise jsou potom vysoké, spotřeba obrovská a navíc se snižuje životnost jednotlivých komponent,“ uzavírá Jan Karnolt.

Otáčky, ve kterých si váš motor nejvíc libuje, tedy kdy poskytuje maximum točivého momentu, najdete v technické dokumentaci ke svému vozu. Jde o režim, ve kterém má motor ideální emise, spotřebu i životnost.

autor: pek
Spustit audio