Policejní "rychlá rota" na motorkách

22. duben 2009

Už jste si zvykli na motorkáře? Už jste je zaregistrovali na silnicích? Je to totiž pěkných pár týdnů, co slezl sníh, a tím pádem z garáží vyrazily všemožné choppery, naháče, endura a také supersporty. Bohužel mezi každou ze zmiňovaných kategorií motorkářů se najdou vyšinutí jedinci, kteří dělají na silnicích, jak se říká, "psí kusy". A kromě nich z toho nemá nikdo radost.

Pro mnohé šoféry aut jsou motorkáři nebezpečná a nezvladatelná skupina, pro kterou jakoby neplatila žádná pravidla a na niž je policie krátká. To ale ředitel dopravní policie Leoš Tržil striktně odmítá, a představuje strategii boje.

"S důrazem na motorkáře-piráty bylo distribuováno sedmdesát motocyklů zaměřených na okresní a státní silnice. Rozkazem policejního prezidenta vzniká mototým, který bude operovat na území ČR v rámci jednotlivých regionů a v případě potřeby i v rámci jednotlivých akcí."

Označení Mototým zní už docela velkolepě. Dalo by říct, že i světově. Co ale přesně to bude znamenat? Kdo v něm bude sloužit a jak to bude s jeho organizací a nasazením? To byly otázky pro náměstka policejního prezidenta Ivana Bílka.

"Je zapotřebí čas od času soustředit tuto údernou sílu na jedno nebo více míst. Z toho důvodu vytváříme tým, do kterého budou zařazeni ti policisté, jež mají v užívání tyto motocykly. Samozřejmě že policejní prezídium bude vyhlašovat akce, na kterých se budou také podílet. Považujeme toto řešení za efektivní, je to stejný režim jako u autotýmů působících na dálničních odděleních."

Policisté se budou po cestách prohánět na 13stovkách Yamahách, vybavených téměř identickou záznamovou technikou jakou mají jejich vzpomínaní kolegové v dálničních Passatech R36. Její cena se dá odhadnout zhruba na 550 000 korun. Vozit tak drahý náklad na motocyklu je podle mnohých dost riskantní. Jenže na to Leoš Tržil konkuruje - lidský život má přece cenu ještě daleko vyšší.

"Apeluji na motorkáře, jezděte opatrně, chraňte si svoje zdraví a život, protože nejste nikterak chráněni."

Jak známo, nehodu - i nezaviněnou - odskáče vždycky motorkář, tedy ten slabší. Myslete na to.

autor: pek
Spustit audio