Bez přilby na kolo nesedej

13. květen 2009

Je to několik let, co na jižní Moravě upadla šestiletá Barborka při výletě z kola. Po nezbytných vyšetřeních musela být převezena do Brna, kde byla na neurochirurgii operována. V nemocnici nakonec strávila celkem 31 dní. Přitom stačilo, aby měla na hlavě cyklistickou přilbu... Vlastnila ji, ale paradoxně ji zapomněla doma.... I tento příběh byl inspirací pro projekt "Na kolo jen s přilbou". Tam, kde běží několik let, se počet vážných úrazů hlavy podařilo snížit na polovinu, například v jižních Čechách. Na zdraví svých dětí, ale i svoje, bychom ovšem měli dbát hlavně sami.

Ne nadarmo u nás byla věková hranice pro povinné používání cyklistických přileb zvýšena před několika lety z 15 na 18 let. V mnoha případech by ale pomohla i dospělým, což by dnes určitě potvrdil cyklista, kterého po pádu na lesní cestě ošetřoval loni záchranář Bořek Bulíček.

"Na jeho hlavě byly desítky tržných ran ve velikosti od jednoho až po deset centimetrů. Po ošetření na chirurgii se dá s nadsázkou říct, že měl hlavu jako kriketový míček, protože opravdu měl na hlavě téměř osmdesát stehů. Ale kdyby měl přilbu, nestalo by se mu nic."

Každoročně je u nás evidováno okolo 2000 úrazů po pádu z kola. Drtivá většina jsou samozřejmě odřeniny, následují zlomeniny (především dlouhý kostí), a pak ty nejhorší úrazy - poranění hlavy. Zatímco odřeniny se zahojí, zlomeniny vyléčí, úraz hlavy může vést k trvalým následkům. Přitom by stačilo tak málo.

"Podle velkých amerických studií přilba chrání před úrazem mozku až z 88 procent, před úrazem hlavy je to 60 až 80 procent, ale těžko se počítá to, co se nestalo. Před poškozením očí chrání na přilbě kšilt, který je užitečný i proti oslnění," vysvětluje důvody pro používání cyklistických přileb

Je také dokázáno že cyklisté, kteří přilbu používají, podstupují 19krát menší riziko smrti než ti, kteří ji nepoužívají. Ačkoli si můžeme myslet, že naše dítě jezdí na kole naprosto jistě, a proto přilbu nepotřebuje, pravda je, že pád hrozí dítěti podstatně víc než dospělému.

"Dítě není zmenšený dospělý. Podle psychologických studií víme, že do 12 let má dvakrát prodlouženou reakční dobu než dospělý. Zkoumáním senzorických schopností jsme zjistili, že zorný úhel dítěte je omezen na 30 procent směrem dopředu. Pohyb dítěte se řídí tím, kam se právě dívá a tyto faktory velmi ohrožují mladé cyklisty."

Objevují se pak názory, že při pádu může přilba naopak riziko poranění krční páteře zvýšit.

"To není pravda. To byly pouze obavy v době, kdy v USA cyklistické přilby teprve začínaly," ujišťuje MUDr. Martin Sedlák.

Nejde ale jen o to dítěti přilbu koupit. Musíme ho také naučit ji správně používat, aby si ji umělo správně nasadit. Ne nadarmo je v zákoně řečeno, že cyklista musí mít přilbu na hlavě řádně připevněnou. Když by mu při pádu totiž spadla, moc by mu asi nepomohla.

autor: pek
Spustit audio