Číro - známka punku

26. srpen 2009

Spousta motorkářů se považuje za pankáče. Někteří si dávají na helmy i barevné "číro". Nejsou ale spíš pro smích? Motorkáři si na svou odlišnost od ostatních velmi potrpí. Motocykl je pro mnohé symbolem jejich "jinakosti". Nicméně některým je to málo. Naštěstí mají mnoho možností jak se vymezovat. Jednou z variant je naučit se nějaký speciální motocyklový trik - což je ovšem poměrně náročné. Mnohem snazší je připnout si na helmu pestrobarevného kohouta.

Kohout nebo číro - vlasová kreace, kterou známe zhruba od 80. let. Útvar je to zpravidla pestře barevný v kontrastu s jinak holou lebkou nositele. Možná, že to byl právě hladký povrch přilby, který inspiroval designéry motocyklových firem k navrhnutí speciálního příslušenství - čír, uší nebo rohů.

"Když chcete být originální, tak si na helmu dáte kočičí ouška nebo čertí růžky, no a potom Asterixova křidélka nebo číro," říká Iveta Skalická z BikersCrownu.

Zatímco se přehrabuje se v hromadě pestrobarevných doplňků, popisuje mi praktickou stránku věci.

"Přichytávání je úplně jednoduché, protože jsou u toho přísavky. Drží to na lesklých přilbách, na matových to drží hůř, ale jde to přidělat lepidlem. Tím si přilbu zničíte, ale budete originální."

Asi každému soudnému motorkáři je jasné, že případné přilepení ozdoby je nejvyšším stupněm upevnění. Šrouby nepřipadají v úvahu.

"Je to testované dokonce i na okruhu. Tyhle čertí růžky vydržely skutečně i Brněnský okruh."

Na balení se nicméně dozvídáte, že výrobce garantuje pevnost do 160 km/h. To prý ale cílové skupině - vzhledem rychlosti jejich strojů - bohatě stačí.

"Vozí to hlavně extravagantní čopráci, ale určitě teď chodí víc zákazníků, než v předchozích letech. Teď se to hodně rozmohlo, každá třetí přilba je takhle ozdobená."

Schválení nebo certifikát Ministerstva dopravy na výrobku ale nehledejte. Ověřili jsme, že není potřeba - stačí, když ozdoba nebude zakrývat výhled nebo ovlivňovat bezpečnostní funkci helmy. Pokud jde o finance, číra vyjdou zhruba na pětsetkorun. Ouška a rohy jsou k mání za stovku.

"Kočičí uši si dá určitě na motorku kočka. Kluci si berou spíš čertí růžky, berou i tygří ouška, ale nejčastěji berou rohy," uzavírá Iveta Skalická.

Pokud jste rádi středem pozornosti, možná jste právě dostali jedinečný tip. Ovšem pozor. Ne každému přijdou tyto ozdoby vkusné. Ale tak to máte skoro se vším.

autor: pek
Spustit audio