Jeden milión kilometrů na motorce?

7. říjen 2009

"Den, kdy nesedím na motocyklu, jako bych nežil," říkává motocyklový fanoušek Jarda Šíma. V jeho případě rozhodně nejde o prázdná slova. V 53 letech dokladuje víc než jeden milión najetých kilometrů v jedné stopě. Tedy zhruba tolik, kolik najede za celý život pět průměrných motorkářů.

Ještě zhruba před dvaceti lety jste za skly některých karos nebo liazek mohli vidět vlaječku s číslovkou 1 000 000. Podle toho jste poznali, že vůz řídí šofér-milionář. Fešnou ozdobu vyfasoval od svého ČSAD a bylo to ocenění pro ty nejzkušenější ze zkušených. Takovým řidičem je i Jarda Šíma - i když žádnou vlaječku nemá.

"Někteří posluchači Radiožurnálu asi vědí, že jsem mimo jiné i spolupracovníkem redakce časopisu Supermoto. Mojí hlavní náplní práce jsou dlouhodobé testy. Jsou to tři měsíce zpátky, kdy jsem v dlouhodobém testu sedlal novinku BMW F800 GS, se kterou jsem letos byl dvakrát na Sahaře i v Africe. Po roce a dni se mi na tomto stroji podařilo najet 71 000 kilometrů."

Z Prahy přes Rusko k čínským hranicím a zpět, portugalské Faro, ostrov Elba, africký Dakar, Mauritánie - to je výpis z Jardovy knihy jízd za minulých dvanáct měsíců.

"Naprostou většinu dlouhodobých cest absolvuji s manželkou. To už se stalo naším životním stylem. Svůj každý ujetý kilometr mohu doložit, ne jako někteří motorkáři, kteří mluví o tom, kolik toho najeli. Osobně vím, jak moc je to náročné a obtížné. Nikdo si hlavně nevede tak pečlivou evidenci - u mě za tím stojí testy motocyklů a dlouhodobé reportáže od roku 1994," říká Jarda Šíma.

Tento výkon je unikátní nejen v naší kotlině - jde o výjimečnou záležitost i z pohledu celé Evropy.

"V době, kdy jsem ještě jezdil na motorce Honda AfrikaTwin, jsem měl kamaráda ze Švýcarska, který na stejné motorce jezdil deset let a měl najeto 300 000 kilometrů. Znám také majitele motocyklu značky Honda Pan-European z Mnichova, který s jedním strojem najel půl miliónu kilometrů. V tisku se také objevil článek o jednom Britovi, který na motocyklu jedné značky prožil celý život a má najeto mezi 1,5 až 2 milióny kilometrů," vzpomíná Jarda Šíma.

Když se Jardy ptáte na největší zážitky v sedle, většinou se to neobejde bez příběhů ze slavné pouštní Rallye Dakar. Ostatně příště nám to v Motožurnálu poví sám.

autor: pek
Spustit audio