Z motorkáře pradlenkou?

28. říjen 2009

Stejně jako motorka potřebuje před zimou určitou údržbu, i oblečení je vhodné vyčistit, vysušit a namazat, aby vám v nadcházející sezóně stále dobře sloužilo. Všem motorkářům proto nabízíme pár užitečných rad a tipů, co by neměli zanedbat.

Termín „zazimování“ oblečení na motorku odborníci neznají. Jak říká Milan Kamiš z PSI Hubik, nejde o nějaké zazimování, ale o zcela běžnou údržbu. „Zima je pro údržbu vhodné období, lidé se k ní dokáží přinutit. Například u kožené kombinézy je třeba údržba dvakrát do roka, ovšem za předpokladu, že během sezóny nepromokne.“

Mušky čistíme v ideálním případě po každé vyjížďce, a to zásadně mýdlovou vodou a hadříkem, přičemž úzkostlivě dbáme na úplné vysušení oděvu. Ovšem pozor, nesmí být příliš prudké. Pak je třeba kůži promazat.

„Nejlepší je kůži namazat hadříkem. Používejte přípravky určené na ošetření kůže, které jsou označeny jako neutrální. Po namazání je ideální nechat oblečení klidně celý den volně viset, ať se přípravek vsákne. Co zůstane na povrchu, setřete suchým hadříkem, ať oblečení není zbytečně mastné a nelepí se na něj prach,“ vysvětluje Milan Kamiš.

Ti, kteří mají textilní oblečení, ho na konci sezóny vyperou. Předtím samozřejmě vytáhnou vnitřní chrániče, výztuhy a termovložky. „Textilní oblečení je možné prát v ruce, v žádném případě ne v pračce, při teplotách vody do 40 °C. Ideální postup je položit oblečení například do vany a nechat ho pořádně namočit, takzvaně odpučet. Vzhledem k tomu, že se jedná o textilie, můžete použít normální kartáček s práškem na ruční praní. Potom necháte oblečení standardním způsobem uschnout,“ popisuje Milan Kamiš.

Kombinované motocyklové oděvy textil-kůže jsou bohužel na údržbu o něco náročnější. Majitelé musí zvolit kombinaci obou zmiňovaných postupů. Nejpohodlnější je pochopitelně svěřit tuto práci profesionálům. „Uživatel dokáže oděv ošetřit a vyčistit dostatečně a funkčně, ale pokud to svěříte odborníkům, výsledek bude ještě lepší,“ konstatuje Milan Kamiš.

Specialisté si pochopitelně svou práci naúčtují – v případě kožené kombinézy zhruba 1,5 tisíce korun.

autor: pek
Spustit audio