Řemenem vás mile překvapíme

12. květen 2010

Je tenký jako řetěz a funguje na podobném principu - řemen! Přestože první motocykly byly poháněny právě tímto způsobem, dnes jsou řemeny v pozadí zájmu motocyklových výrobců.

Tedy ne všech pochopitelně. Harley-Davidson se například řemenů drží jako Káča čerta v jedné české pohádce. Taky motorky značky Buell jezdily zásadně s řemenem - a to do poslední chvíle, protože Buell se stal motocyklovou obětí hospodářské krize. Konkurence však řemeny jako způsob přenosu síly z motoru na zadní kolo využívá jen výjimečně.

„Japonci to dnes dělají také. Nevím, zda nechtějí kopírovat Američany,“ říká Jan Miller, který by pro nejznámější americkou motocyklovou značku Harley-Davidson zřejmě i dýchal. Osobně nechápe minimální zájem ostatních výrobců o řemeny.

„Jsou tiché a nepotřebují udržovat jako řetěz - nemusejí se čistit ani mazat. To je velká výhoda při mytí motoru.“

Řemeny vynikají také dlouhou životností. Pro někoho možná překvapivě. „Podle doporučení výrobce je vhodné řemen vyměnit jednou za 90 tisíc kilometrů.“

Připomeňme, že jen výjimečně najede motorka třeba jen polovinu ze zmiňované porce kilometrů. Samozřejmě záleží, jak se k ní budete chovat, ovšem pokud nejste technicky zcela indisponovaní, řemen vás s největší pravděpodobností přežije.

„Řemen má své klady - nemusí se mazat, je relativně tišší než řetěz a má delší životnost. Je však náchylný na souosí řemenic,“ říká Jiří Ledínský, odborník na motorky z firmy CarServis, a pokračuje: „Nelíbí se mi větší rozměry kardanu ve srovnání s řetězem. Ten přece jen není prostorově tak náročný.“

Vůbec nejlepší ze všeho je prý kardan, ovšem o něm až příště. Teď se pokusíme vyvrátit mýtus, podle něhož jsou řemeny velmi citlivé na odletující kamínky.

„Z praxe jsem nezažil, že by se cizí těleso dostalo do řemene. Domnívám se, že takový běžný kamínek například velikosti posypového štěrku - pokud by se do kardanu vůbec dostal - by jím prošel a převodu by se nemuselo nic stát. Lidově řečeno - kardan by to přežvýknul,“ uzavírá Milan Štumpa ze společnosti MariMoto.

Pokud jste tedy doteď hleděli na stroje poháněné řemenem s nedůvěrnou a jako na exoty, je možná načase svůj vztah přehodnotit.

autor: pek
Spustit audio