Na silnou motorku až od 24 let

24. listopad 2010

Ministerstvo dopravy představilo návrh nové vyhlášky k zákonu o řidičských průkazech. Vyhláška řeší poměrně nezajímavé věci – například změny v registrech řidičů a podobně, ovšem mimo to jednu velmi zásadní změnu pro budoucí motorkáře.

Návrh nové vyhlášky k zákonu o řidičských průkazech budoucí motorkáře rozhodně nepotěšil. Pokud se těšili, že v osmnácti letech osedlají silný stroj, jako je to možné doposud, budou zklamáni. Na velkou motorku si budou muset počkat.

„Jsou dva druhy motorkářů. První jdou od malých mopedů a lidově řečeno fichtlů. Ti se na velkou motorku mohou dostat už v 21 letech, ovšem musejí mít dva roky zkušenosti na nižší kubatuře. Potom je druhá skupina motorkářů, kteří rovnou usednou na silné stroje, a tam je věková hranice 24 let,“ vysvětluje Jakub Ptačinský z ministerstva dopravy.

Nejsilnější možnou kubaturou je stroj o výkonu více než 35 kilowattů – tedy motorka o objemu motoru nad 600 ccm. Důvod, proč na takový stroj sedat bez praxe až ve 24 letech, je nasnadě. „Dnes to jde v 18 letech, ale na popud Evropské unie zpřísňujeme tuto hranici. Je to v důsledku nelichotivých statistik v České republice. Je to bohužel skupina, která umírá nejčastěji, a toto je řešení, jak neveselý trend zastavit.“

Vezmeme to od začátku. Motorkářskou kariéru můžete začít už v 15 letech, a to na skútru o maximální konstrukční rychlosti do 45 kilometrů v hodině. Tady se nic měnit nebude.

„Ze skupiny AM, což je skupina pro nejmenší motocykly a mopedy, se stává mezinárodní skupina. Nicméně nadále platí, že buď si ji budu moct udělat v autoškole v patnácti letech, nebo bude automaticky přidávaná jako přidaná hodnota k řidičskému průkazu typu B, tedy na osobní vozidlo. Standard, který byl praktikován doteď, bude tedy zachován.“

Na větší motorku o objemu válců do 125 ccm budete moct přesedlat v 17 letech a v 19 pouze po levnější doplňovací zkoušce budete moct přejít na motorku do výkonu 35 kilowattů – tam už se vejdou některé motorky o objemu motoru půl litru.

Proti novému zákonu se už teď bouří část provozovatelů autoškol. Budou muset obnovit vozový park a to rozhodně nebudou malé výdaje. Na druhou stranu víc skupin řidičských průkazů znamená víc žáků, a tedy víc peněz pro autoškoly.

Když půjde vše hladce, zákon o řidičských průkazech by mohl vejít v platnost už na začátku roku 2012. Takže ti, kteří si chtějí udělat řidičský průkaz postaru, mají zhruba rok.

autor: bob
Spustit audio