Bezpečně na motorce – kurzy přijedou až k vám domů

20. duben 2011

Když slyšíte, že něco vyrostlo jako „houby po dešti“, znamená to zaprvé, že dotyčný rád používá klišé, a zadruhé, že se něco objevilo rychle a překvapivě. Dalo by se to vztáhnout i na školy pro motorkáře. Letos jich totiž přibyla velká spousta.

Zatímco donedávna jste se mohli nechat vyškolit jen v Brně, v Mostě a v Hořovicích na Berounsku – přičemž žádná ze škol nebyla pro provozovatele hlavním zdrojem příjmu, protože zájem nebyl příliš velký, letos máte možnost vybírat minimálně z půltuctu motoškol. Zdá se, že motorkáři se o sebe začali bát – a rozhodně mají proč. „Motorkáři neumějí ovládat stroj v pomalých rychlostech, neumějí brzdit ani se správně naklánět,“ konstatuje z praxe Míra Lisý, jeden z nejzkušenějších instruktorů bezpečné jízdy na motorce.

O pořádných kurzech bezpečné jízdy pro všechny motorkáře mluví tento jedenáctinásobný mistr ČR a vicemistr Evropy v mototrialu už několik let. Letos se mu je konečně podařilo zrealizovat.

„Na našich kurzech jsou unikátní motocykly s výukovým rámem, díky kterému si řidiči mohou vyzkoušet všechno, co by na své motorce dělat nemohli, protože by buď stroj poškodili, nebo by si sami ublížili,“ říká manažerka projektu Bezpečně na motorce Adéla Konárková.

Speciální patentovaný ochranný rám má motoškola namontovaný na pěti typech motorek – na naháči, silnici, chopperu, enduru i skútru. Díky tomu si mohou motorkáři skutečně všech skupin najít své limity, aniž by riskovali poškození stroje, oděvu nebo zranění.

Unikátním rámem výjimečnost tohoto projektu nekončí – celá motoškola je totiž jaksi kočovná. „Buď vypíšeme vlastní termíny kurzu, do kterých by se ideálně mělo přihlásit osm až deset lidí, nebo je možnost uspořádat individuální kurz pro skupinu lidí, opět mezi osmi až deseti členy, kteří mají o kurz zájem. Potom není problém za nimi přijet.“

Zní to všechno bezvadně – k dispozici je pravděpodobně vůbec nejzkušenější instruktor bezpečné jízdy na motorce, nikdo z konkurence nemá ani pět různých strojů, ani speciální patentované výukové rámy a celá motoškola jezdí po republice. Znalci už tuší, kde bude zádrhel. Zatímco za půldenní kurz v Sosnové nebo v Kolíně dáte tisíc korun, motoškola s Mírou Lisým vyjde na čtyřnásobek.

„Je dražší hlavně z důvodu rozšíření po republice, protože nejezdí lidé za námi, ale my za nimi,“ dodává Adéla Konárková.

Ti, kteří nemají v okolí žádnou konkurenční školu, tímto ušetří čas i pohonné hmoty. Navíc je fakt, že podobnou částku, tedy zhruba čtyři tisíce, si účtují také za půldenní kurz sportovní jízdy na brněnském Masarykově okruhu nebo na polygonu v Mostě. Pokud nemáte čtyři tisíce korun, disponujete spíš volným časem a můžete utratit něco za cestu, najděte si kurzy levnější, za kterými si dojedete. Všechny školy mají internetové stránky, kde jsou online vidět volné termíny. A rozhodně platí, že jakýkoli kurz na motorku je lepší než žádný.

autor: pek
Spustit audio