Motorkáři by měli mít reflexní vesty

24. srpen 2012

Motorkáři by měli při jízdě mít na sobě reflexní vestu. To je jednoznačný výsledek naší internetové ankety. Jen devět procent hlasujících by motorkáře nezvýrazňovalo vůbec, dalších pět procent se přiklání k tomu, že stačí jen reflexní prvky na oblečení, ale naprostá většina – 86 procent hlasujících, by si přála, aby motorkáři jezdili v reflexních vestách. Odborníci tak radikální nejsou.

Na první pohled je to naprosto logický požadavek, vždyť k většině střetů auta s motorkou dochází proto, že řidič auta motorkáře přehlédl a nedal mu přednost. Ředitel naší dopravní policie Leoš Tržil si však nemyslí, že by za vším stála jen „neviditelnost“ motorkářů.

„Motorkář je hůře viditelným pro řidiče, obzvlášť když přijíždí zezadu, protože často řidiči aut nemají správně seřízená zpětná zrcátka a motorkáře nevidí. Na druhou stranu jsou známy případy, kdy řidič vozidla záměrně znesnadňuje jízdu motorkáři – to bohužel vyplývá z naší vzájemné ohleduplnosti a respektu.“

Někteří motorkáři, především ve městech, reflexní vestu oblékají, ale aby bylo jasno, nejde o vestu za pár korun, kterou máte v autě. Speciální motorkářské reflexní vesty stojí několik set korun a jejich hlavní výhoda je v tom, že těsně obepínají motorkářský oděv, takže při jízdě neplandají.

„Každý bezpečnostní prvek je dobře, ať už je to airbag nebo reflexní vesta. Samozřejmě se vždy najdou tací, kterým se to líbit nebude, protože chtějí žít svobodně. Doufejme, že si motorkáři uvědomí, že jde o jejich život,“ je přesvědčen Ivo Helikar z Českých motocyklových novin.

Černé oblečení, navíc v dešti – to je hazard

Jeho názor potvrzují i sami motorkáři. Připouštějí, že v klasickém černém oblečení je motorkář někdy skutečně k přehlédnutí a snaží se zviditelnit jinak než reflexní vestou.

„Nejezdím v reflexní vestě, ale vždy mám zapnutá dálková světla.“
„Máme reflexní přilby, které jsou vidět na dálku, a když prší, máme světlé pláštěnky. Jinak když neprší a je pěkně, reflexní vestu nenosím. Nechápu ty, kteří jezdí v černých pláštěnkách v dešti, protože vůbec nejsou vidět.“

Mezi motorkáře patří i Jindřich Rybka, který coby ředitel jihomoravské dopravní policie každoročně dohlíží na dopravu při motocyklových závodech na Masarykově okruhu. Je přesvědčen, že reflexní vesta by měla zůstat výstražným prvkem oznamujícím nebezpečí a v běžném provozu by ji motorkáři neměli používat.

„V současné době častěji potkáte motorkáře, který má na oblečení reflexní prvky – obzvlášť při snížené viditelnosti nebo za deště. Je to dobře, ale nechtěl bych, aby se reflexní vesta zprofanovala natolik, že by někdo mohl nabýt dojmu, že se mu v ní nic nestane. Hlavní roli bude stále hrát chování řidičů motorek i aut.

autor: evk
Spustit audio