Na brněnském autodromu testuje tým Yamaha včetně Valentina Rossiho

8. srpen 2013

Víte, co mají společného Brno a japonské Motegi? V blízkosti obou měst je okruh, na kterém právě testují týmy mistrovství světa silničních motocyklů. Rozdíl je v tom, že v Japonsku teď zkoušejí stroje pro nadcházející sezóny, zatímco Masarykův okruh bude ještě i odpoledne patřit týmu Yamaha, který piluje své motocykly pro druhou polovinu sezóny letošní. Tedy i na Velkou cenu Brna, která se tentokrát jede koncem srpna.

Na dráze brněnského okruhu se prohánějí jen dva jezdci, Valentino Rossi a Jorge Lorenzo, ale už za dva týdny jich tady budou desítky. Jedenáctý závod letošního seriálu mistrovství světa se jede právě v Brně a jako tradičně může hodně napovědět o celkovém pořadí královské kubatury MotoGP.

Čtěte také

„Za posledních 6 let se téměř pokaždé stal mistrem světa jezdec, který vyhrál Velkou cenu Brna. Pouze jedinkrát se toto proroctví spletlo – bylo to loni, kdy tady velmi těsně zvítězil Dani Pedrosa nad Jorgem Lorenzem. Naopak v celém šampionátu velmi těsně zvítězil Jorge Lorenzo nad Danim Pedrosou,“ nahlíží do historie Jiří Smetana z brněnského autodromu.

Jenže letos je situace daleko zamotanější – mezi prvním a pátým jezdcem je rozdíl pouhých 47 bodů a tak je jasné, že každé umístění na stupních vítězů dává šanci na co nejlepší závěrečný výsledek.

„Nováček Marc Márquez, který je v současnosti v čele průběžného pořadí a jede opravdu úžasně a všichni se na to dívají, jak může dvacetiletý kluk jezdit takovým způsobem. Samozřejmě je zpátky Valentino Rossi. Už dokázal jeden závod vyhrát, Brno mu docela sedí, takže se můžeme dočkat, že tady bude slavit podruhé,“ říká Jiří Smetana.

Rossi zdraví fanoušky v češtině!

Těšit se můžeme i na zajímavý souboj značek – Hondě patří první dvě místa, ale Yamaha ještě rozhodně nesložila zbraně. V Brně testuje za velkého utajení nové technologie, a tak už o víkendu v Indianapolis můžeme čekat nějaké zlepšení. Devítinásobný šampion Valentino Rossi po návratu k Yamaze evidentně ožil, vrátila se mu radost ze závodění a tak včera před začátkem testů stihl namluvit i pozdrav pro fanoušky. „Přijeďte fandit na MotoGP do Brna, těšíme se!“

Čtěte také

A tak připomeňme, že Velká cena Brna se letos jede 25. srpna a ještě do konce týdne je možné koupit zvýhodněné třídenní vstupenky. Na startu budou tři čeští jezdci, kterým se ale letos úplně nedaří podle jejich představ. Jakub Kornfeil figuruje ve třídě Moto 3 na třináctém místě, oba naši jezdci v královské kubatuře MotoGP sedlají slabší motocykly specifikace CRT – Karel Abraham čtyřikrát bodoval, zatímco Lukáš Pešek dojíždí bohužel většinou poslední. A pozor letos se v Brně mění časový program.

„Závod MotoGP odstartuje už v jednu hodinu. Kategorie Moto 3 přijde na řadu až potom. Je to kvůli časové kolizi s formulemi, které se jedou v Belgii,“ vysvětluje Jiří Smetana. Atraktivní pro české motocyklové fanoušky bude i sobotní závod Red Bull Rookies Cup, celému seriálu totiž kraluje český mladík Karel Hanika.

autor: evk
Spustit audio