Kulturní avíza 21. března 2012

20. březen 2012

V rámci cyklu Jazz na Hradě vystoupí od 20:00 hráč na Hammondovy varhany Ondřej Pivec se svým newyorským triem a speciálním hostem, kytaristou Paulem Bollenbackem.

* V rámci Mezinárodního dne proti rasismu se v paláci Lucerna uskuteční program Lucerna proti rasismu – už odpoledne to budou projekce filmu Poslední let Petra Ginze, pak výstavní projekt přibližující historii židovské a romské menšiny u nás a vrcholem bude koncert proti rasismu s kapelou The Tap Tap a jejích hostů.

* V 10:00 začíná Den vědy Filozofické fakulty UK, která bude prezentovat nejnovější výzkumy a poznatky z oblasti humanitních a sociálních věd. Ve 14:00 se koná v budově fakulty kulatý stůl na téma Hodnocení vědy v ČR – minulost a výhled do budoucna.

* V Galerii Rudolfinum v Praze začíná v 18:00 vernisáž k výstavě „Bernd&Hilla Becher: Doly. Hutě“ a také k výstavě „Shirana Shabhazi: Takže znova“.

* Soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede pražskou premiéru inscenace Ambrosia od 19 hodin v kostele svatých Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí.

* V pražském Mánesu začíná Veletrh současného umění Art Prague.

* V Národní technické knihovně v Praze zahájí v 18:00 výstavu fotografií Art Nouveau v Rumunsku, která se koná u příležitosti Dnů Frankofonie.

* V Maďarském kulturním středisku v Praze je od 19:00 vernisáž maďarského malíře Csaba Filpa nazvaná Tescobaroko.

* Harfistka Jana Boušková a violoncellista Jiří Bárta vystoupí od 19:30 v kostele sv. Šimona a Judy v Praze v rámci festivalu Svátky hudby v Praze, Václav Hudeček a jeho hosté.

* Slavnostní zahájení výstavy s názvem Egyptologie – Úspěchy české vědy objektivem Martina Frouze se uskuteční v 17:00 v Západočeském muzeu v Plzni.

* V Divadle Karla Pippicha v Chrudimi začne v 17:00 výstava fotografií Martina Kámena Současné baroko.

V Muzeu Vysočiny v Jihlavě zahájí v 9:00 výstavu archeologických nálezů, které byly objeveny na území Kraje Vysočina při záchranných archeologických výzkumech v uplynulých dvou letech.

* V Domě Gustava Mahlera v Jihlavě začíná v 10:00 výstava plakátů Alfonse Muchy.

* V Arcidiecézním muzeu Olomouc zahájí v 10:30 první ročník přehlídky filmů a videosnímků věnovaných umění v původním surovém stavu Art Brut Film Olomouc. Hostem bude francouzský režisér a sběratel neprofesionálního výtvarného umění Bruno Decharme.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio