Studentské návrhy letní divadelní scény v Českém Krumlově

16. březen 2012

Otáčivé hlediště situované v barokní zahradě českokrumlovského zámku už řadu let vzbuzuje protichůdné postoje.

Divadelní produkce mají v tomto prostředí své nepopiratelné kouzlo, ale podle památkářů je objekt točny zastaralý, naprosto nevhodně umístěný a navíc jim komplikuje péči o letohrádek Bellarie, který nyní slouží jako skladiště a zkušebna. Podle ředitelky Národního památkového ústavu Nadi Goryczkové by nejideálnější bylo umístit točnu mimo zámeckou zahradu.

Možné varianty nového řešení letní divadelní scény v Českém Krumlově teď ukázala studentská architektonická soutěž, kterou ve spolupráci s Národním památkovým ústavem a Českým národním Komitétem ICOMOS uspořádala Fakulta architektury ČVUT.

Do soutěže se zapojili studenti této fakulty, dále z Fakulty umění a architektury v Liberci a z architektonické fakulty v Bratislavě. Soutěžním podmínkám vyhovělo 23 z nich. Ve čtvrtek 15. března v podvečer byly slavnostně vyhlášeny výsledky. O první místo se dělí dva projekty.

Zelené bludiště a plovoucí ponton

02582678.jpeg

Řešení Elišky a Marie Křížových označuje docent Vladimír Soukenka z Fakulty architektury ČVUT za klasičtější a divadelnicky srozumitelné – na principu posuvného bludiště se vytvářejí různě velké prostory tak, jak potřebuje režijní záměr.

02582679.jpeg

Druhá, současnější varianta, jejímž autorem je Jan Harciník, nabízí mimo zámeckou zahradu volnou vodní plochu, na níž se pohybuje plovoucí ponton.

Oba projekty jsou koncipovány jako běžné krajinné prvky, které mimo divadelní sezónu mohou sloužit k rekreaci obyvatel či návštěvníků města.

Vizualizaci studentských návrhů si od 15. března po následující dva týdny můžete prohlédnout ve foyer budovy Fakulty architektury ČVUT v Praze 6, poté by se měly přesunout do Českého Krumlova.

02582677.jpeg

Profesor Václav Girsa je potěšen především tím, že soutěž přinesla „řadu kreativních podnětů z hlediska architektonického, scénografického i krajinářského“. Zda by se ale některý projekt mohl skutečně zrealizovat, je podle profesora Girsy nesnadné předvídat i vzhledem k politizaci celého problému.

Do roku 2013 najděte řešení, říká UNESCO

Ovšem jak upozorňuje prezident Národního komitétu ICOMOS, docent Josef Štulc, situace je vážná a je nutné se jí intenzivně zabývat. Na odstranění otáčivého hlediště z barokní zahrady krumlovského zámku totiž trvá také Výbor světového dědictví UNESCO. Pokud stát jako smluvní partner do roku 2013 nepřijde s návrhem řešení, Český Krumlov by se mohl dostat na seznam památek v ohrožení a nakonec by mohl být i vyškrtnut ze seznamu světového kulturního dědictví.

02582675.jpeg

Naďa Goryczková však věří, že se podaří najít „řešení, které by bylo akceptovatelné jak pro památkovou péči, tak pro divadelníky, a hlavně pro město Český Krumlov (...), pro nějž je značka památky UNESCO zárukou prosperity“.

autor: Helena Petáková
Spustit audio