Vražedný pátek: anglický sarkasmus kontra středoevropská tragédie s trochou patosu

12. září 2013

V Divadle v Řeznické má ve čtvrtek 12. září premiéru inscenace Vražedný pátek českého spisovatele, dramatika a překladatele žijícího ve Velké Británii Benjamina Kurase.

Hra se poprvé objevila pod názvem The Friday Murder na scéně londýnského divadla Soho Poly v roce 1977 a okamžitě si získala velmi příznivé ohlasy diváků i kritiky. Pozdější rozhlasové verze inscenovala BBC, Izraelský rozhlas a několik německých stanic. Českou inscenaci nastudoval režisér a zároveň představitel jedné ze dvou rolí Jakub Zindulka spolu se svým otcem Stanislavem Zindulkou.

Co inspirovalo Benjamina Kurase k napsání této hry, která se velmi neotřelým a do jisté míry kontroverzním způsobem zabývá tématem holocaustu?

"Inspirací mi byl jednak můj přítel, herec George Pravda, pro něhož jsem chtěl napsat hru. V Londýně byl mým divadelním mentorem. Pak také moje tehdejší konverze k judaismu, která mi dala bohaté množství informací o židovských dějinách a židovské psychologii. Příběh mi na mysl přišel sám od sebe, George Pravdu jsem pořád viděl před sebou, jak hraje hlavní roli. Podobně jako jsem viděl pana Zindulku. Když mi řekli, že to bude dělat on, tak jsem se snažil i překlad trochu přizpůsobit."

Režisér Jakub Zindulka označil Vražedný pátek za kombinaci komedie, detektivky a psychologického dramatu.

"Hra mě hned po prvním přečtení zaujala nejen svým tématem, které je velmi zajímavé a poměrně košaté: nezabývá se "jenom" holocaustem, ale také tím, co je lidská paměť, otázkou viny a trestu, možností vykoupení, hledáním vlastní identity, ale zaujala mne i zvláštním napětím mezi formou a obsahem. Obsah je velmi závažný, ale forma lehčí. A tohle napětí je na hře velmi cenné, protože i to téma, které je obtížně konzumovatelné a může vzbuzovat jistý odpor současného diváka, který má radši komedie, je kompenzováno formou."

Spustit audio