Osmnáctý ročník festivalu 4 + 4 dny v pohybu

10. říjen 2013

Festival 4 + 4 dny v pohybu slibuje letos ukázky z taneční Indie, rebelujícího Řecka, ale i poválečného Dobronína. Koná se do 19. října v pražském Paláci U Stýblů.

Současný indický tanec kombinovaný s multimédii, rozsáhlá výstava čtyřiceti výtvarníků pod kurátorskou taktovkou Krištofa Kintery a Denisy Václavové v prázdném Paláci U Stýblů na Václavském náměstí, divadelní ztvárnění rebelie mládeže v současném Řecku, premiéra inscenace divadla VOSTO5 o dobronínském masakru s živou hudbou v hospodě na Baráčnické rychtě, nové projekty předních tanečních souborů 420PEOPLE a VerTeDance, multimediální divadelně-taneční reflexe arabského a západního světa, první jevištní spolupráce herečky Vandy Hybnerové a tanečnice Lucie Kašiarové, belgický taneční duet muže a dítěte, i procházka po stopách pražské prostituce… To všechnou jsou témata letošního ročníku festivalu 4 + 4 dny v pohybu.

Hlavním festivalovým centrem se stane památkově chráněný Palác U Stýblů (také Palác Alfa) na Václavském náměstí v samém centru Prahy. Jedno rozsáhlé patro jinak prázdné budovy zabydlí v rámci projektu Místa činu svými instalacemi, objekty, malbami či videi čtyřicet současných renomovaných umělců. Kromě výstavy zde proběhne premiéra nového představení Missing Post-Reality Show souboru Secondhand Women, který tvoří pět nezávislých performerek ve věku 40-50 let. Petra Moře Lustigová, Daniela Voráčková, Halka Třešňáková, Stefania Thors a Helene Kvint uvedou divadelně-autentický survivalový projekt „tvrdě kalených žen, blížících se k vrcholu krize středního věku, plný osobních výpovědí a sci-fi“.

Palác U Stýblů se také stane východiskem tematických procházek s odborníky po Václavském náměstí na téma jeho historie, funkcionalismu i po stopách pražské prostituce. Proběhne zde řada aktuálních diskusí z oblastí současného umění – například symposium o stáří ve tvorbě umělců nazvané Ponožky od babičky, dále na téma státních a soukromých galerií moderované Vítem Havránkem a Janem Zálešákem nebo diskuse o mezioborové spolupráci s hosty Adama Gebriana.

Hlavní pozornost je zaměřená na veřejný prostor Václavského náměstí – možnost je diskutovat o jeho budoucnosti s primátorem hlavního města, starostou Prahy 1 a dalšími hosty. Veřejné debaty nazvané Aktivity ve veřejném prostoru a městské úřady se zúčastní desítky organizátorů sousedských slavností a klade si za cíl pojmenovat klady a zápory spolupráce mezi občany a úřady.

Návštěvníci se také mohou těšit na křest speciálního čísla novin KIX #5 zaměřených na komiks, ilustraci a kresbu, na výtvarný workshop pro děti i dospělé Barvy&Tvary v pohybu, Knowtilus, prezentaci site specific projektů z ateliéru Divadelní tvorba v netradičních prostorech KALD DAMU, nebo na koncerty kapel Please The Trees se sborem Elpida, americko-francouzského anarchistického šansoniéra Theo Hakoly s kapelou The Wobbly Ashes a formace The Brownies. Nebude zde samozřejmě chybět kavárna a stylový bar.

„Lidé se mění, dechovka zůstává,“ zní podtitul nové inscenace Dechovka, kterou připravuje režisér Jiří Havelka s Divadlem Vosto5 do prostor Baráčnické rychty. Diváci se zde stanou bezprostřední součástí dění v hospodě v Dobroníně na Jihlavsku, která prožívá to, co předcházelo a následovalo po vraždě skupiny místních Němců těsně po válce. Živou hudbu složil Jan Kalina ze Sto zvířat. Hrají nejen členové souboru, ale řada dalších jako například Jano Sedal či Marie Ludvíková.

Premiéru nového tanečního představení Mirage uvede na Nové scéně Národního divadla soubor 420PEOPLE. Tanečník a choreograf Václav Kuneš se inspiroval stand-up komediemi a vytvořil dílo pro sedm tanečníků, „které osciluje mezi humorem a palčivými otázkami, které míří do nitra těch, kdo stojí na jevišti a snaží se rozesmát publikum“.

Tanečně-divadelní site-specific projekt Naučená bezmocnost, který je volně inspirován knihou Dagmar Šimkové ´Byly jsme tam taky´ z prostředí komunistického lágru padesátých let, připravuje do prostor suterénu bývalých Elektrických podniků taneční soubor VerTeDance.

Dvě premiéry v rámci festivalu připravilo Studio Alt@rt: první společné tvůrčí setkání herečky Vandy Hybnerové a slovenské performerky Lucie Kašiarové dalo vznik představení Angel-y s podtitulem Nebeská Clowneska.

Druhou premiérou je inscenace Danse, danse, danse comme ça! Ça va?, kterou na téma bourání a stavění měst v dramaturgii Viktorie Čermákové uvede bosenský performer a režisér Žan Loose.

autoři: Petr Gojda , Karel Kratochvíl
Spustit audio