Nepřítel lidu a naivní idealista dr. Stockmann podstupuje svůj marný zápas s mocí v Divadle na Vinohradech

19. únor 2016

Pražské Divadlo na Vinohradech se po 56 letech vrací ke hře Henrika Ibsena Nepřítel lidu. Drama člověka, který se nebojí postavit proti většině, nově nastudoval režisér Juraj Deák, V hlavní roli se představí Igor Bareš.

Děj nejhranější a nejoblíbenější hry norského dramatika, na jejíž premiéru se v roce 1882 stály dlouhé fronty, se odehrává v lázeňském městečku, jehož poklidný život naruší skandální zjištění lékaře Tomáše Stockmanna. Ten odhalí, že příčinou závažných zdravotních problémů lázeňských hostů je znečištěná voda. Náprava by si vyžádala dočasné uzavření lázní, což se ale nelíbí zastupitelům ani občanům města. Inscenaci o člověku, který je pro pravdu ochoten obětovat vše, co má, chápe režisér Juraj Deák jako příspěvek do aktuální společenské diskuse: „Já myslím, že v současné době je velké zmatení pojmů a myslím, že demokracie se přežila a já kolem sebe vidím lidi, kteří snad už otevřeně čekají na nějakou autokracii. Možná právě proto jsme se odhodlali inscenovat právě tento text.“

03573118.jpeg

Inscenátoři hodně krátili. O řadu úprav se zasadil i představitel hlavní role Igor Bareš: „Domluvili jsme se na tom, že Ibsenovy částečně proklamativní věty, ten jeho politický slovník, který je tam zhusta zastoupen, je třeba maximálně polidštit, aby divák neměl pocit, že se dívá na nějakou politickou agitku.“ Doktor Tomáš Stockman je příkladem idealisty a člověka věrného svým zásadám, ale jak zdůrazňuje režisér Juraj Deák, zdaleka není jen pozitivní postavou. Stockmannovu manželku Kateřinu hraje Simona Postlerová.

Spustit audio