Peer Gynt se vrací po sto letech do Divadla na Vinohradech

14. březen 2017

Dramatickou báseň Peer Gynt od Henrika Ibsena inscenují v pražském Divadle na Vinohradech. Na vinohradskou scénu se tak vrací po sto letech.

V roce 1916 ho zde poprvé uvedl zakladatel moderní české režie Karel Hugo Hilar. Je to příběh o člověku, který hledá sebe samého a přitom za sebou zanechává jen zmar.

Peer Gynt je dramatická báseň ve verších o 5 dějstvích, kterou napsal Henrik Ibsen v roce 1867. Ibsen v původně literárním dramatu reagoval na Goethův příběh Fausta, o člověku, který popírá božskou autoritu a chce být sám sobě měřítkem hodnot. Ibsen posunuje v Gyntovi tento archetyp do doby, kde si člověk k realizaci svých tužeb pomáhá moderní technikou. Režisér Martin Čičvák našel ideálního představitele postavy Peera Gynta v herci Ondřeji Brouskovi.

„To je iniciační cesta od začátku až do konce, život komplexně. Ibsen vede dialog s Goethem. Ondra Brousek to nese v sobě talentem, intelektem, je to člověk, který je schopen doručit všechny myšlenky. Ujde dlouhou cestu, aby zjistil, že stojí na jejím začátku.“

Inscenace Peer Gynt bude mít premiéru v pátek 17. března v pražském Divadle na Vinohradech v režii Martina Čičváka.

V Peeru Gyntovi se mísí realita s fantazií. Na konci hektického, ale zmarněného života potkává Peer Gynt autoritu v podobě Knoflíkáře, který hrozí, že jeho nepovedenou existenci přetaví v knoflík. Příběh Peera Gynta se tak stává příběhem lidského selhání. „Všechno jsou symboly, nevíme, jestli je to sen, jestli se to událo nebo se to odehrává v jeho fantazii. Gynt do poslední chvíle bojuje, aby přesvědčil svět, že je výjimečný a že si zaslouží aspoň peklo, když už ne nebe. Jako člověk selhal, protože žil sám pro sebe.“

Téma životní cesty a návratu na její samý počátek symbolizuje také scénické provedení výtvarníka Hanse Hoffera. „Dopracovali jsme se k metafoře, která má v sobě cestu, pouť, bloudění.“ Hudbu k scénickému uvedení Peera Gynta složil původně Edvard Grieg, který tak učinil v podobě dvojdílné orchestrální suity. Griegova hudba zazní i ve vinohradské inscenaci. Na hudební složce se podílel také herec a skladatel Ondřej Brousek.

Spustit audio