3x Mozaika speciál: Vysíláme z Letní Letné, Národního divadla a Dvořákovy Prahy

29. srpen 2016

Nenechte si ujít živé vysílání ze tří atraktivních míst.

Mozaika z festivalu Dvořákova Praha pátek 16. 9. | 16.00 hodinModerátorka Kristýna Franková a hudební redaktor Daniel Jäger se vám ohlásí ze Západního salonku pražského Rudolfina. Společně se svými hosty představí právě vrcholící ročník festivalu s různými dramaturgickými akcenty i přesahy. Můžete se těšit na zasvěcené rozjímání (nejen) o tvorbě Antonína Dvořáka, na krásnou hudbu i na soutěž o vstupenky.


Zahájení nové sezóny s Národním divadlem v PrazeNáš skromný vltavský stoleček, odkud jsme živě vysílali, ale tonul v záplavě dalších akcí, které se v pátečním odpoledni při příležitosti startu 134. sezóny na Piazzetě konaly. Narazit jste mohli na ochutnávku medu od včel chovaných na střeše historické budovy, později večer se konala módní přehlídka kostýmů z fundusu a celé parné odpoledne byl ke svlažení na místě bazén z inscenace Ze života hmyzu.

03698127.jpeg

Na všech čtyřech scénách, tedy v historické budově, Stavovském divadle, Státní opeře a na Nové scéně, loni Národní divadlo uvedlo přes tisíc představení. Pro tu nadcházející jeho umělecké soubory celkem chystají 20 premiérových titulů. V činohře to bude 8 premiér, například Spalovač mrtvol, Pýcha a předsudek nebo již tento čtvrtek Tři sestry v režii Daniela Špinara. Umělecký ředitel činohry zároveň v páteční odpolední Mozaice potvrdil, že tyto premiéry nebudou jedinou novinkou sezóny 2016/2017.

Opera Národního divadla uvede v nové sezóně sedm premiér: tou první z nich bude 20. října dvojice Orffových aktovek Chytračka a Měsíc. Později v sezóně to bude například Tosca nebo adaptace Čapkova románu Krakatit. Hlavní starostí ředitelky Opery Národního divadla Silvie Hroncové je ale v těchto chvílích rekonstrukce Státní opery. V souvislosti s tím se nejen část repertoáru, ale i část představení přesouvá do Hudebního divadla Karlín.

Z baletních premiér Národního divadla se mohou příznivci pohybového umění v listopadu těšit na Malou mořskou vílu, v březnu na hold Johannu Sebastianu Bachovi a v červnu na rozlučku Petra Zusky. Jmenuje se Sólo pro nás dva. Znamená to sólo pro Petra Zusku a divadlo?

03698129.jpeg

Mozaika z festivalu Letní LetnáFestivaly mají v rozvoji nového cirkusu jako svébytného uměleckého druhu důležité postavení, protože se významně podílejí na jeho osvětě. Nový cirkus byl v české republice nejdřív součástí festivalů divadelních a tanečních, případně produkcí pouličního umění. Teprve v roce 2004 se emancipoval ve formě festivalu Letní Letná.

Co baví a fascinuje na novém cirkusu Veroniku Štefanovou?„Jeho živost a proměnlivost, nemožnost jednoznačně jej charakterizovat a pojmenovat a v neposlední řadě ´fyzičnost´, nepostradatelná součást cirkusu, neboť na extrémních fyzických dovednostech je celá tato umělecká disciplína postavena. Je to ohromující záležitost zakládající se na píli a vytrvalosti.“

03694841.jpeg

Zahraničnímu programu festivalu Letní Letná letos dominují australské soubory Jedním z nich je seskupení Limbo a tím dalším je soubor Circa, v současné době snad ve světě nejznámější australský novocirkusový soubor. Na festivalu uvádí inscenací Beyond, což by česky mohlo znamenat například „Neznámo“. Soubor má ale v reportéru dalších 11 inscenací, se kterými cestuje po celém světě. Jak se Circe podařilo prorazit ve světě a v čím se liší od ostatních novocirkusových souborů? Nejen na to se ve speciálním vysílání Mozaiky ptali moderátoři artistů Kathryne a Paula O´Keefových.

Za třináct let existence festivalu Letní Letná nebyl ročník bez francouzského nového cirkusuAni letos na festivalu Francie nechybí. Tentokrát ji zastupuje docela mladý soubor Cirque Le Roux, který do Prahy přivezl svou jedinou inscenaci The Elephant in the Room. Cirque Le Roux tvoří čtyři umělci se společnou vášní pro cirkus, jedná se o čtveřici přátel – Yannicka Thomase, Gregoryho Arsenala, Philipa Rosemberga a Lolitu Costet. Po angažmá v USA a v Německu se setkali právě u projektu The Elephant in the Room, o kterém na Letné hovořili artisté Philip Rosemberg a Yannick Thomas.

Ryze ženský nový cirkus Také v Česku se už zformovaly soubory, jejichž členy jsou výhradně akrobatky. Takovým je například Cirkus TeTy, který tvoří duo Pavla Rožníčková a Kateřina Klusáková. Letos na Letní Letné představily sovu inscenaci Husí krky. Druhým ženským souborem, který se na Letní Letné představil, byl Holektiv. Do něj patří i herečky a akrobatky Eva Stará a Karolína Křížková.

03694858.jpeg

Cirkforum 2016 na Letní Letné Jedná se o setkání, kterého se účastní zástupci českého nového cirkusu i mezinárodní hosté, především ze zemí střední Evropy. Cílem Cirkfora je sdružit promotéry, tourmanažery, a také ředitele divadel a festivalů, kteří chtějí spolupracovat v oblasti nového cirkusu a pomoci rozvoji žánru zvláště v regionu centrální Evropy a zároveň prezentovat českou profesionální scénu. S festivalem Letní Letná pořádá Cirkforum také organizace Cirqueon.


Spustit audio